Σχετικά με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο «Adrian Darya I»

 

ΡΟΔΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ

Σχετικά με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο «Adrian Darya I»

 

Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την υπόθεση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου, εξελίσσεται ένα ακόμα επεισόδιο πιέσεων και απειλών των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν. Ακόμα και με προειδοποιήσεις στις κυβερνήσεις των χωρών της μεσογείου (καθώς και στην ελληνική), αλλά και σε ναυτιλιακές εταιρείες, για κυρώσεις σε περίπτωση οποιασδήποτε διευκόλυνσης στο πλοίο.

Βέβαια η ελληνική κυβέρνηση έτρεξε να δηλώσει ότι δε θα δώσει την παραμικρή βοήθεια στο πλοίο και να δηλώσει και με αυτό τον τρόπο το ακόμα πιο γερό σφιχταγκάλιασμα της με τους αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς.

Το επεισόδιο αυτό κλιμάκωσης της επιθετικότητας κατά του Ιράν, αποτελεί μια ακόμα έκφραση των ανταγωνισμών που διεξάγονται για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών στον Περσικό κόλπο και της περιοχής γενικότερα.

Ο σχεδιασμός για συγκρότηση πολυεθνικής ναυτικής δύναμης με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και συμμετοχή ήδη δυνάμεων όπως η Βρετανία και η Αυστραλία (με αποδοχή και από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης για συμμετοχή σε επόμενη φάση) στον Περσικό κόλπο με πρόσχημα την «προστασία της διεθνούς ναυτιλίας» είναι αποκαλυπτικός για την κατεύθυνση αυτή.

Οι λαοί της περιοχής όχι μόνο δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από αυτούς τους ανταγωνισμούς και την επιθετικότητα που εκδηλώνεται σαν αποτέλεσμα. Είναι σίγουρο ότι θα είναι οι μόνοι χαμένοι από δύο μεριές. Από πλευράς καταλήστευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών τους η κάθε μια, που θα μπορούσε να χρησιμεύσει για την  ανάπτυξη σε όφελος της δικής τους ζωής.  Όμως και από την πλευρά ότι σε περίπτωση σύρραξης θα είναι τα παιδιά του λαού που θα δώσουν τη ζωή τους για ξένα συμφέροντα μακριά από την πατρίδα τους, ενώ σοβαρά πλήγματα θα υποστούν ζωτικές υποδομές της χώρας (λιμάνια, δρόμοι, αεροδρόμια, σταθμοί παραγωγής ενέργειας).

Η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης καλεί το ροδιακό λαό, τους λαούς της περιοχής να μη συμμερίζονται τις αγωνίες της αστικής τάξης της εκάστοτε χώρας. Να παλέψουν ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, που συμμετέχει και η κυβέρνηση της ΝΔ, για να είναι ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του.

 

Ρόδος, 27/08/2019

 

Facebooktwittergoogle_plusredditmailΕπισκεφτείτε τη σελίδα της Ροδιακής επιτροπής Ειρήνης - rodepei.gr
Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης © 2018