74 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΕ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ

 

ΡΟΔΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ

 

74 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΕ  ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ

 

Στις 6 Αυγούστου 1945 αμερικανικά βομβαρδιστικά έριξαν την πρώτη ατομική βόμβα στην πόλη Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Στις 9 Αυγούστου όμοια βόμβα έπληξε την πόλη Ναγκασάκι. Το αμερικάνικο πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών όπλων «Μανχάταν» ύψους πάνω από  2 δισ. Δολαρίων, που είχε αρχίσει  τον Οκτώβρη του 1941, είχε φτάσει στην κορύφωσή του. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι είτε εξαερώθηκαν άμεσα, είτε πέθαναν μέχρι το τέλος του 1945. Τα μισά θύματα πέθαναν την πρώτη μέρα. Επρόκειτο για βάρβαρη και ανήθικη πράξη δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων ήταν άμαχοι. Όλα αυτά αποτέλεσαν μια επίδειξη ισχύος των ΗΠΑ μέσα από την οποία επεδίωξαν να υπαγορεύσουν τους όρους στη διαμόρφωση της μεταπολεμικής παγκόσμιας τάξης. Τυπικά στόχος ήταν η Ιαπωνία. Ουσιαστικά, αντίπαλος προς τον οποίο στρεφόταν η απειλή ήταν οι λαοί, η ΕΣΣΔ, το ανερχόμενο επαναστατικό και εργατικό κίνημα.

Επρόκειτο για μια εγκληματική πράξη αφού δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από στρατιωτική σκοπιά. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε λήξει στην Ευρώπη και η Ιαπωνία είχε ουσιαστικά ηττηθεί και έδινε τις τελευταίες μάχες υποχώρησης.   Έγραψε αργότερα ο Τσόρτσιλ: «Η σοβιετική απειλή αντικατέστησε στα μάτια μας τον ναζιστή εχθρό (…) Σε λίγο θα είναι εύκολο στους Ρώσους εάν θέλουν να προχωρήσουν ως τις ακτές της Βόρειας Θάλασσας και του Ατλαντικού»

Σήμερα, 74 χρόνια μετά, η διάδοση των πυρηνικών όπλων αποτελεί ένα από τα πιο ακανθώδη διεθνή γεωπολιτικά ζητήματα. Οι ικανότητες καταστροφής των σύγχρονων πυρηνικών όπλων είναι χιλιάδες φορές μεγαλύτερες από εκείνες των βομβών του 1945.  Πέρα από τη βόμβα νετρονίου, που σκοτώνει ανθρώπους αλλά δεν καταστρέφει κτίρια, δοκιμάστηκαν βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, τρομακτικά χημικά  όπλα αλλά και επιθέσεις με βιολογικά όπλα.

Με διάφορες μορφές αλλά με σταθερότητα και αυξανόμενη ένταση,  το παγκόσμιο  φιλειρηνικό,  αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα εξακολουθεί να αγωνίζεται ενάντια σε όλα τα όπλα μαζικής καταστροφής, πυρηνικά, χημικά, βιολογικά, ενάντια σε επεμβάσεις για το μοίρασμα των αγορών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας.  Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη και στο νησί μας η Ροδιακή επιτροπή Ειρήνης  αποτελούν  σταθερό μέρος του κινήματος αυτού.

Στις αρχές Φεβρουαρίου η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε το νέο πυρηνικό δόγμα με τον τίτλο «Επανεκκίνηση της πυρηνικής στάσης» (Nuclear Position Restart – NPR). Η  Ρωσία και η Κίνα ονομάζονται «αναθεωρητικές δυνάμεις» της διεθνούς τάξης πραγμάτων και συνεπώς βασικοί αντίπαλοι των ΗΠΑ.  Αναφέρεται επίσης η παραγωγή δύο νέων τύπων «μικρών πυρηνικών όπλων» που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως τακτικά όπλα και σε συμβατικούς πολέμους (π.χ. στη Συρία). Αποστολή των όπλων αυτών είναι «να διευρύνουν τη γκάμα των αξιόπιστων απαντήσεων των ΗΠΑ σε στρατηγικές επιθέσεις, πυρηνικές ή μη πυρηνικές». Με τέτοιους στόχους αρχίζει νέα παγκόσμια κούρσα εξοπλισμών, ειδικά μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς.

Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, τηρεί κατά γράμμα τις δεσμεύσεις με τις  ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ. Βαδίζει κι αυτή στο δρόμο της εμπλοκής της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, υλοποιεί την ευρωΝΑΤΟϊκής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών, και στηρίζει τη γενικότερη ιμπεριαλιστική διείσδυση στα Βαλκάνια βάζοντας το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες. Θα συνεχίσει να δαπανά τεράστια ποσά για στρατιωτικές δαπάνες στο πλαίσιο των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών. Το λιμάνι της Σούδας θα συνεχίσει να λειτουργεί ως βάση υποδοχής του ΑμερικανοΝΑΤΟικού στόλου, πυρηνικών υποβρυχίων και αεροσκαφών. Ο Άραξος  προετοιμάζεται για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων. Οι δρόμοι και τα λιμάνια της Β. Ελλάδας που είναι κρίσιμα για τη διέλευση βαρέων οπλικών συστημάτων αποτελούν στόχους σε ενδεχόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Συνεχίζεται η πολιτική αναβάθμισης της  επικίνδυνης  στρατιωτικοπολιτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, την ίδια ώρα που το κράτος – δολοφόνος σφαγιάζει καθημερινά τον παλαιστινιακό λαό και απειλεί το Ιράν σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση καλλιεργεί την αυταπάτη στο λαό ότι εξασφαλίζεται σταθερότητα και ασφάλεια της χώρας μέσα στη ΝΑΤΟική συμμαχία. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική: στόχος είναι η προστασία των συμφερόντων των πολυεθνικών ενεργειακών  κολοσσών που ερευνούν για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου  στην περιοχή της Κρήτης και ευρύτερα στην ανατολική Μεσόγειο.

Με δεδομένα τη γεωπολιτική αστάθεια στην ανατολική Μεσόγειο, τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή και την Τουρκική επιθετικότητα η παρουσία στο έδαφος της χώρας ΝΑΤΟικών βάσεων και πυρηνικών όπλων καθιστά πιθανό ακόμη κι ένα πυρηνικό κτύπημα .

Η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης καταδικάζει και καταγγέλλει την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την εγκατάσταση οπλικών συστημάτων στη βάση της Σούδας και πυρηνικών κεφαλών στη βάση του Αράξου στην Αχαΐα. Καταδικάζει τους σχεδιασμούς για ίδρυση στρατιωτικών ΝΑΤΟικών βάσεων σε νησιά της Δωδεκανήσου.

Η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης αγωνίζεται για την κατάργηση όλων των  πυρηνικών όπλων και την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών. Είναι απόλυτα αντίθετη σε ενδεχόμενο αποθήκευσης πυρηνικών όπλων στο έδαφος της χώρας μας.

Απαιτεί:

  • να κλείσουν οι Ευρωατλαντικές βάσεις και τα στρατηγεία. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.
  • να μη δοθεί καμία διευκόλυνση, καμία υποδομή της χώρας, ως ορμητήριο για επιθέσεις σε άλλες χώρες.
  • καμία ελληνική στρατιωτική παρουσία εκτός συνόρων,  επιστροφή όλων των ελλήνων στρατιωτικών στη χώρα μας.
  • Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

 

Με τον αγώνα μας τιμούμε τα αθώα θύματα των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι.

Ρόδος, Αύγουστος 2019

 

Facebooktwittergoogle_plusredditmailΕπισκεφτείτε τη σελίδα της Ροδιακής επιτροπής Ειρήνης - rodepei.gr
Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης © 2018