Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ποδηλατοδρομία ειρήνης της ΡΟΔΕΠΕΙ

 

ΡΟΔΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ

Δελτίο τύπου

 

Την Παρασκευή 28/05 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συμβολική ποδηλατοδρομία της Ροδιακής Επιτροπής Ειρήνης (ΡΟΔΕΠΕΙ), στα πλαίσια των αντιιμπεριαλιστικών  εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων  της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και συνολικά του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της χώρας.

Στην ποδηλατοδρομία συμμετείχαν αρκετοί φίλοι και συναγωνιστές της Ροδιακής Επιτροπής Ειρήνης. Στη  σύντομη διαδρομή  μέσα στην πόλη της Ρόδου- συνοδεία των εθελοντών Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού ακούστηκαν συνθήματα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο υπέρ της ειρήνης, συνθήματα συμπαράστασης στον Παλαιστινιακό λαό. Η ποδηλατοδρομία ολοκληρώθηκε στην πλατεία Κύπρου  και ακολούθησε μια σύντομη ομιλία από το μέλος της γραμματείας της ΡΟΔΕΠΕΙ Κλεόβουλο Παπακωνσταντίνου.

Στην ομιλία αναδείχθηκαν οι ευθύνες, διαχρονικά, των κυβερνήσεων της χώρας μας για την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΕΕ- ΝΑΤΟ. Τονίστηκε ότι η ενισχυμένη συμβολή της χώρας μας σε αυτούς τους σχεδιασμούς, με ΝΑΤΟϊκές βάσεις σε ελληνικό έδαφος και δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων σε δεκάδες αποστολές εκτός συνόρων, καθιστά τον ελληνικό λαό στόχο και σε καμία περίπτωση δεν τον προστατεύει.

Τιμήθηκαν οι αγωνιστές της ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης– που δολοφονήθηκε το Μάη του 1963 από τους παρακρατικούς μηχανισμούς του επίσημου μετεμφυλιακού κράτους και το Παλάτι, γιατί αγωνιζόταν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, για τον αφοπλισμό, την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών και Νικηφόρος Μανδηλαράς – που δολοφονήθηκε το Μάη του 1967 από τη Χούντα στη Ρόδο, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει με πλοίο στην Κύπρο.

Καταγγέλθηκε για ακόμα μια φορά το συνεχιζόμενο έγκλημα στην Παλαιστίνη από την κατοχική κυβέρνηση του Ισραήλ και οι ευθύνες των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, που βάζουν πλάτη, αλλά και των ελληνικών κυβερνήσεων για την ενίσχυση της οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας με το κράτος-δολοφόνο.

Αξίζει να σημειωθεί η παρουσία στη συγκέντρωση ομάδας νεαρών Παλαιστίνιων, που ζουν και εργάζονται στο νησί μας, οι οποίοι ευχαρίστησαν τη ΡΟΔΕΠΕΙ για την πρωτοβουλία.

Τέλος η ΡΟΔΕΠΕΙ καλεσε το Ροδιακό λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και να απαιτήσει:

  • Τον τερματισμό της Ισραηλινής σφαγής και κατοχής.
  • Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις, να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις και υποδομές και να μη δημιουργηθεί καμία νέα.
  • Καμιά εξυπηρέτηση από τις πολιτικές υποδομές των νησιών μας των πολεμικών ασκήσεων και επιχειρήσεων των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.
  • Καμία συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.
  • Οχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στο Στρατό Ξηράς.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

 

Στα πλαίσια των αντιιμπεριαλιστικών δραστηριοτήτων η ΡΟΔΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΕΙΡΗΝΗΣ είχε αναρτήσει γιγαντοπανό στα τείχη του μεσαιωνικού κάστρου με σύνθημα στα Ελληνικά και Αγγλικά: «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ  ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ – ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ»

Η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης ευχαριστεί του Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού και την τροχαία για τη συμβολή τους στην ποδηλατοδρομία.

Ρόδος 2-6-2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditmailΕπισκεφτείτε τη σελίδα της Ροδιακής επιτροπής Ειρήνης - rodepei.gr
Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης © 2018