ΣΤΗ ΡΟΔΟ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ Τ. ΠΑΙΑΤ

ΡΟΔΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο Αμερικάνος πρέσβης Τζέφρι Πάιατ αναμένεται να παρευρεθεί στη Ρόδο στις 2 Ιουλίου, στα πλαίσια μιας συναυλίας της χορωδίας του πανεπιστημίου του Γέιλ, που θα πραγματοποιηθεί στο παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.

Μόλις λίγες μέρες πριν, μπήκαν οι υπογραφές στη  συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη, για την οποία το μόνο δεδομένο αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ανταλλάγματα του Δημοσίου, είναι η υποχρέωση της κοινοπραξίας να καταβάλλει το ποσό των 140.000 ευρώ ετησίως για κάθε εκμετάλλευση, ενώ σε κάθε περιοχή το Δημόσιο θα εισπράξει κατά τη φάση έρευνας 1,5 εκατ. ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης και αποζημιώσεις 2,5 εκατ. ευρώ σε διάρκεια 8 ετών. Εφόσον υπάρξουν αξιοποιήσιμα ευρήματα, αποδίδονται μισθώματα 200 ευρώ/kmτης περιοχής. Πρόκειται για ασήμαντα ποσά σε σχέση με τα τεράστια κέρδη που αναμένεται να έχουν οι πετρελαϊκοί κολοσσοί.

Παρών στην υπογραφή της συμφωνίας ήταν και ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος εξήρε τον γενικότερο «σταθεροποιητικό» ρόλο της Ελλάδας στα ενεργειακά και άλλα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή. Τόνισε ότι «καθώς η Ελλάδα ενισχύει τον γεωπολιτικό της ρόλο και ανακάμπτει σταθερά, Αμερικανοί επενδυτές ανυπομονούν να ερευνήσουν τους φυσικούς πόρους της χώρας που συνιστούν σπουδαίες ευκαιρίες για επενδύσεις μεγάλου βεληνεκούς».

Οι επενδύσεις αυτές δε σημαίνουν φθηνή ενέργεια για τα λαϊκά νοικοκυριά ούτε ασφάλεια στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι πολυεθνικές του πετρελαίου και το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να προστατεύσουν τη χώρα από την αυξανόμενη Τουρκική επιθετικότητα όπως προσπαθεί να μας πείσει η κυβέρνηση.

Η παρουσία του στο νησί μας τίποτα θετικό δεν έχει να προσφέρει στο λαό της Ρόδου. Ίσα ίσα, στο σημείο του Αιγαίου που βρισκόμαστε, μόνο επικίνδυνος μπορεί να θεωρείται κάποιος ο οποίος εκπροσωπεί ΗΠΑ- ΝΑΤΟ, που δεν αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο, όταν μάλιστα ένα θερμό επεισόδιο δε μπορεί να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο. Είναι ανεπιθύμητος!

Καλούμε τους εργαζόμενους, το ροδιακό λαόνα βρίσκεται σε επαγρύπνηση, να συστρατευτεί με το αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό κίνημα και να παλέψουμε για:

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ.

ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ.

 

Ρόδος, 01/07/2019

Facebooktwittergoogle_plusredditmailΕπισκεφτείτε τη σελίδα της Ροδιακής επιτροπής Ειρήνης - rodepei.gr
Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης © 2018