ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

                         Ρόδος, 1 Δεκεμβρίου 2018

 

ΚΑΛΕΣΜΑ

Της Ροδιακής Επιτροπής Ειρήνης προς τα Σωματεία της Ρόδου

 

Η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης (ΡΟΔ.ΕΠ.ΕΙ.) παίρνει την πρωτοβουλία και καλεί τα Σωματεία των εργαζομένων, επαγγελματιών – βιοτεχνών, συνταξιούχων, τους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού της Ρόδου, καθώς και τους μαζικούς φορείς του κινήματος της νεολαίας και των γυναικών, σε κοινή σύσκεψη και συζήτηση για τη δράση μας ενάντια στο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί  στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου  την Τετάρτη 12  Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα.

Τα σύννεφα ενός γενικότερου ιμπεριαλιστικού πολέμου πυκνώνουν στην περιοχή μας. Η συγκέντρωση τόσο πολεμικού δυναμικού στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πρωτοφανής.   Οι πολεμικές συγκρούσεις αν και σε χαμηλότερη ένταση συνεχίζονται στην Εγγύς Ανατολή (Ιράκ, Συρία)  και στη Βόρεια Αφρική (Λιβύη, Αίγυπτο). Το θερμό επεισόδιο στο στενό του Κερτς, που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική, μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, είναι ένα ακόμα βήμα επικίνδυνης κλιμάκωσης στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που φουντώνουν στην περιοχή και ευρύτερα. Το κάθε τέτοιο βήμα φέρνει τους λαούς ακόμα πιο κοντά σε πολύ επικίνδυνες εξελίξεις, συσσωρεύει επιπλέον «εύφλεκτη ύλη» στο έδαφος των οξυμένων ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ από τη μια μεριά και τη Ρωσία από την άλλη.

Οι συγκρούσεις αυτές είναι αποτέλεσμα των αντιτιθέμενων  συμφερόντων πανίσχυρων πολυεθνικών μονοπωλιακών ομίλων κύρια για την εκμετάλλευση της ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) και τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς της (λιμενικές εγκαταστάσεις, οδικές αρτηρίες, θαλασσινοί δρόμοι).

Οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις αυτές όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαών, αλλά είναι τελείως αντίθετες προς αυτά. Τα αντιτιθέμενα συμφέροντα των μονοπωλίων και των αστικών τάξεων που τα στηρίζουν είναι η αιτία του ξεριζωμού εκατομμυρίων ανθρώπων από τις πατρίδες τους και της μετατροπής τους σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Η παρουσία του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στο Αιγαίο με την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης, δήθεν για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, όχι μόνο δεν έφερε ειρήνη και ασφάλεια αλλά αντίθετα ενθάρρυνε τις τουρκικές προκλήσεις και απειλές και αύξησε τους κινδύνους θερμού επεισοδίου. Το ΝΑΤΟ στους πολεμικούς σχεδιασμούς του δεν αναγνωρίζει σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα, όπως θέλει να μας πείσει η ελληνική κυβέρνηση. Αντίθετα αποτελεί εκφραστή ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και όχι προστάτη της ειρήνης και της ασφάλειας των λαών και των κρατών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι μόνο υπογράφει σταθερά όλες τις σχετικές αποφάσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ, αναπαράγοντας και όλα τα προσχήματα με τα οποία ντύνονται οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην περιοχή, αλλά διεκδικεί και αναλαμβάνει ρόλο εμπροσθοφυλακής στην υλοποίησή τους.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που την τελευταία τετραετία αυξάνει τις δυνάμεις με τις οποίες συμμετέχει στις ΝΑΤΟικές αποστολές και ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Αποστολές που έχουν ως βάση τη ΝΑΤΟική αρμάδα που σουλατσάρει στο Αιγαίο, με πρόσχημα το Προσφυγικό, και στην πραγματικότητα για να ελέγχει τον ρου των ρωσικών πλοίων.

Η ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, με την αναβάθμιση των στρατιωτικών βάσεων και την άμεση εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, είναι κίνδυνος – θάνατος για το λαό.

Οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν με τη φτωχοποίησή τους την έξοδο του κεφαλαίου από την καπιταλιστική κρίση. Αν πάλι η σύγκρουση συμφερόντων των κεφαλαιοκρατών διαφόρων χωρών (η γνωστή «αναβάθμιση ρόλου» που επιδιώκει κάθε αστική τάξη) οδηγήσει σε πόλεμο, πάλι οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν με το αίμα τους – ακόμη και με τη ζωή τους- τα συμφέροντα αυτά.

Σε μια περίοδο που η κατάσταση στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο είναι ασταθής και εξαιρετικά επικίνδυνη οι εργαζόμενοι των χωρών της περιοχής μας δεν πρέπει να πέσουν θύματα των εθνικιστικών, μισαλλόδοξων κραυγών της Χρυσής Αυγής και των ρατσιστών. Τώρα είναι η στιγμή να στηριχθούμε στα κοινά συμφέροντα και την αλληλεγγύη των εργαζομένων. Να ξεσκεπάσουμε στα μέλη των σωματείων μας το στόχο της πολιτικής αυτής και να δείξουμε τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων απέναντι σε εκείνα των αστικών τάξεων. Να εμποδίσουμε τον πόλεμό τους. Να αγωνιστούμε για έναν κόσμο ειρήνης και προκοπής, χωρίς πολέμους, εκμετάλλευση και προσφυγιά. Τα συνθήματά μας εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα όλου του λαού:

  • Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.
  • Καμία αλλαγή συνόρων.
  • Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών.
  • Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας.
  • Όχι στους εξοπλισμούς που ικανοποιούν τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες.
  • Να μην επιτρέψουμε τα λιμάνια μας, τα αεροδρόμια μας να γίνουν

ορμητήρια των φονιάδων των λαών.

  • Καμία νέα βάση σε Κάρπαθο και Κάλυμνο.
  • Όχι στη εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στη χώρα μας.

 

Η γραμματεία της Ροδιακής Επιτροπής Ειρήνης

Facebooktwittergoogle_plusredditmailΕπισκεφτείτε τη σελίδα της Ροδιακής επιτροπής Ειρήνης - rodepei.gr
Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης © 2018