9η Μάη – Ημέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

ΡΟΔΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ

 

9 ΜΑΗ : Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

 

Η Ροδιακή  Επιτροπή Ειρήνης (ΡΟΔΕΠΕΙ) τιμά την 9η Μάη, την Ημέρα που οι Λαοί μέσω της πάλης τους θριάμβευσαν ενάντια στο κτήνος του φασισμού.

76 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ημέρα που ο λοχίας του Κόκκινου Στρατού κάρφωσε τη Σοβιετική σημαία στο χιτλερικό Ράιχσταγκ, στην καρδιά του Βερολίνου. Η μέρα εκείνη έφερε την άνευ όρων, παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας και τη λήξη του Β΄ Ιμπεριαλιστικού Παγκόσμιου Πολέμου. Τιμάμε τα δεκάδες εκατομμύρια των θυμάτων. Όσους και όσες έδωσαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στις φυλακές και στις εξορίες, στην παρανομία, στα μπλόκα και στα εκτελεστικά αποσπάσματα, στα ολοκαυτώματα των καμένων χωριών, ταγμένοι όλοι στον αγώνα για τη συντριβή του φασιστικού ιμπεριαλισμού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά της, τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα επιχειρούν την αμαύρωση της τεράστιας και καθοριστικής συνεισφοράς στην Αντιφασιστική Νίκη του πρώτου εργατικού κράτους, της Σοβιετικής Ένωσης και των αντιφασιστικών κινημάτων κατά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με τη θεωρία «των δύο άκρων» θέλουν να εξισώσουν τον κομμουνισμό με το φασισμό για να αθωώσουν τον τελευταίο, μιας και πρόκειται για «τέκνο» του εκμεταλλευτικού συστήματος, του δικού τους κοινωνικοπολιτικού συστήματος. Γι’ αυτό βάφτισαν την 9η Μάη «Ημέρα της Ευρώπης». Δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διασπά κράτη, αλλάζει σύνορα χωρών, κάνει ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, υποδαυλίζει εμφυλίους πολέμους προκαλώντας κύματα προσφυγιάς, απαγορεύει τη λειτουργία κομμουνιστικών κομμάτων και νεολαιών δικαιώνοντας και τιμώντας συνεργάτες των Γερμανών, υπογράφει τρομονόμους, και φορτώνει μνημόνια στους λαούς της.

Γι’ αυτό και φέτος επιλέγει την 9η Μάη για να ξεκινήσει μία νέα πλύση εγκεφάλου, τη λεγόμενη «διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης», μία χρυσοπληρωμένη εκστρατεία της ΕΕ, με στόχο τον προκλητικό εξωραϊσμό του συστήματος και της ΕΕ, τη χειραγώγηση, τον αντικομμουνισμό.

Ο σοσιαλισμός έδειξε την ανωτερότητά του, αφού όχι μόνο συνέτριψε τον φασισμό, αλλά ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα κατάφερε να εξασφαλίσει δουλειά για όλους με δικαιώματα, Παιδεία. Πέτυχε να εξαλείψει μολυσματικές ασθένειες, να εξασφαλίσει πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προστασία των λαών από φυσικές καταστροφές.

Οι σημερινές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και στο μέτωπο των διεθνών ανταγωνισμών προσδίδουν ακόμα περισσότερη σημασία στην Ιστορία και τα διδάγματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο Α’, ήταν απόρροια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασμα των αγορών, που οξύνθηκαν σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι όταν οι αντιθέσεις των μονοπωλίων για τον έλεγχο των αγορών, των δρόμων μεταφοράς και την κερδοφορία τους δεν μπορούν να λυθούν με εύθραυστους συμβιβασμούς, στο πλαίσιο μιας ιμπεριαλιστικής «ειρήνης», λύνονται με τον πόλεμο.

Σήμερα, 76 χρόνια μετά, οι λαοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την κλιμάκωση των ανταγωνισμών και της επιθετικότητας ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, με τη Ρωσία, την Κίνα και με την εμπλοκή δεκάδων κρατών, στο έδαφος της νέας, ακόμη βαθύτερης γενικευμένης οικονομικής κρίσης. Εστίες πολέμου καίνε σε όλη την υδρόγειο, ενώ η τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ουκρανία και συνολικά στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, οι δεκάδες ασκήσεις – πρόβες πολέμου (όπως η Ηνίοχος 2021), προειδοποιούν για τεράστιους κινδύνους.

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την επίθεση στα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας και παράλληλα βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Η επικείμενη ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, οι επιθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η χώρα μας για λογαριασμό των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ την μετατρέπουν όχι μόνο σε πολεμικό ορμητήριο, αλλά ταυτόχρονα και σε στόχο αντιποίνων. Καμία σχέση δεν έχουν όλα τα παραπάνω με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας μας.

 

Παλεύουμε και απαιτούμε:

  • Καμιά εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολέμους
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας και κάθε άλλη αμερικανονατοϊκή βάση στη χώρα
  • Καμία εξυπηρέτηση των φονιάδων των λαών από τις πολιτικές υποδομές των νησιών μας
  • Όχι στη αποθήκευση πυρηνικών όπλων στη χώρα μας
  • Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ

Εμπνεόμαστε από  την 9η Μάη, τη μέρα που οι λαοί απέδειξαν πως είναι παντοδύναμοι όταν αποφασίζουν να βγουν στο προσκήνιο, να γίνουν κυρίαρχοι της ζωής και του πλούτου που παράγουν. Συνεχίζουμε αταλάντευτα δυναμώνοντας την πάλη του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος, που μπορεί να κλείσει μια για πάντα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, να εγγυηθεί ένα κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία και αλληλεγγύη για τους λαούς.

Ρόδος, 8/5/2021

Facebooktwittergoogle_plusredditmailΕπισκεφτείτε τη σελίδα της Ροδιακής επιτροπής Ειρήνης - rodepei.gr
Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης © 2018