Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ

ΡΟΔΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

 

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Ενέργειας και Τουρισμού. Να παρατηρήσουμε ότι είναι πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται το Ισραήλ χωρίς να επισκεφθεί τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη και την Παλαιστινιακή Αρχή. Αυτό συμβαίνει μάλιστα όταν πριν από λίγους μήνες δημοσιοποιήθηκε το σχέδιο για το μέλλον των Παλαιστινιακών εδαφών που ετοίμασε η κυβέρνηση των ΗΠΑ και ονόμασε «Συμφωνία του Αιώνα». Στο σχέδιο αυτό δεν αναφέρεται τίποτε για την ισραηλινή κατοχή,  για την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων, για ενιαίο ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος. Να θυμίσουμε επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα το Παλαιστινιακό Κράτος παρά την ομόφωνη απόφαση γι αυτό από την ελληνική Βουλή.

Η ελληνική κυβέρνηση αγνοώντας τους αγώνες για ειρήνη και συνεργασία  του ελληνικού λαού και των λαών της περιοχής και εκφράζοντας τα συμφέροντα βιομηχάνων, εφοπλιστών και άλλων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, προχώρησε σε πολυεπίπεδη αναβάθμιση της διμερούς «στρατηγικής σχέσης» υπό τις φτερούγες των ΗΠΑ, υπέγραψε συμφωνίες για επιχειρηματικές συνεργασίες στον τουρισμό γεωργία και «αμυντική βιομηχανία», με ένα κράτος  δολοφόνο  που διαθέτει πυρηνικά όπλα και έχει σημαντική βιομηχανία όπλων η οποία αναζητά αγορές.

Στις συζητήσεις για την κατασκευή του αγωγού East Med για τη μεταφορά φυσικού αερίου από Ισραήλ και Κύπρο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι, η συμμετοχή της Τουρκίας στη συνεργασία Ισραήλ, Ελλάδας Κύπρου με τη συμβολή των ΗΠΑ είναι ανοικτή. Έθεσε δε ως προϋπόθεση το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας. Πρόκειται για ευχολόγια, που καλλιεργούν την επανάπαυση και τον αποπροσανατολισμό,   αφού  Τουρκία, Ισραήλ και ΗΠΑ είναι τρεις από τις τέσσερεις χώρες που δεν έχουν καν υπογράψει τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, επομένως  στην ουσία δεν τις αφορά.

Ο ελληνικός λαός δεν περιμένει τίποτα καλό από την ευκαιριακή  «σύσφιγξη των σχέσεων» της Ελλάδας με το Ισραήλ.  Μια χώρα που παραβιάζει επί χρόνια το διεθνές δίκαιο βομβαρδίζοντας αμάχους στα Παλαιστινιακά εδάφη και στις γειτονικές χώρες. Μια χώρα που εισέβαλε και κατέχει Παλαιστινιακά εδάφη. Δεν περιμένουμε να καταγγείλει την Τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, την Τουρκική επιθετικότητα και την καταπάτηση της συνθήκης της Λοζάνης. Ο ελληνικός λαός θα αντιμετωπίσει κάθε απειλή των κυριαρχικών δικαιωμάτων με τις δικές του δυνάμεις.

Οι συζητήσεις και οι συμφωνίες του πρωθυπουργού δεν έχουν σχέση με την ειρήνη, με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Έχουν σχέση με τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου με συμφέροντα πετρελαϊκών εταιριών, εφοπλιστών. Συμφωνίες κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για λογαριασμό διεθνών μονοπωλιακών γιγάντων αγνοούν τους λαούς και είναι αντίθετες με την ειρήνη, τα κυριαρχικά δικαιώματα και εδαφική ακεραιότητά των κρατών.

Καλούμε το  Ροδιακό λαό να απαιτήσει:

  • Να αναγνωριστεί από την Ελληνική κυβέρνηση ενιαίο, ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα.
  • Να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές.
  • Να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες όσοι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες επιθυμούν.
  • Να μην παραχωρηθεί κανένα ελληνικό αεροδρόμιο και λιμάνι στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
  • Να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα

 

 

                                      Ρόδος, 18. 06. 2020

Facebooktwittergoogle_plusredditmailΕπισκεφτείτε τη σελίδα της Ροδιακής επιτροπής Ειρήνης - rodepei.gr
Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης © 2018