Η ΡΟΔΕΠΕΙ τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά

 

ΡΟΔΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

 

Η  Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο του 1886, τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης του ’36, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή την 1η Μάη του 1944. Τιμά όλους όσους θυσιάστηκαν για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Θυμόμαστε πάντα ότι, στο πέρασμα του χρόνου, ό,τι κέρδισε ο εργαζόμενος το κέρδισε με αγώνες και θυσίες!

Η Πρωτομαγιά φέτος μας βρίσκει μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες, συνθήκες πανδημίας του κορονοϊού που φανέρωσε με τον πιο κραυγαλέο τρόπο τη γύμνια των συστημάτων υγείας όλων ανεξαιρέτως των καπιταλιστικών χωρών, με πρώτη και καλύτερη τη μητρόπολή του τις ΗΠΑ, με τους ομαδικούς τάφους. Φανέρωσε με τον πιο κραυγαλέο τρόπο πόσο μετράει η ανθρώπινη ζωή μπροστά στα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, μπροστά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Δυο μήνες τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με όλα τα αστικά κόμματα εξυψώνουν την ατομική ευθύνη που έχει ο καθένας μας στην καταπολέμηση της πανδημίας στη μη μετάδοση του κορονοϊού. Παίρνουν κατεπείγοντα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, του συναθροίζεσθαι, κλείνουν σχολεία, καταστήματα, τη χώρα όλη, στέλνουν την αστυνομία στους γιατρούς και τους εργαζόμενους που διεκδικούν τα αυτονόητα μέτρα προστασίας γιατί… μαζεύονται στο προαύλιο πάνω από 10 άτομα.

Την ίδια στιγμή οι ελάχιστες προσλήψεις σε γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό τους αναγκάζουν να ομολογούν ότι οι υγειονομικοί αν προσβληθούν από τον κορονοϊό θα μείνουν σε καραντίνα 7 αντί 14 μέρες, να ομολογούν ότι αν εξαπλωθεί ο ιός σε χωριά και μικρά νησιά το σύστημα υγείας δε θα μπορεί να ανταποκριθεί. Οι ελλείψεις στα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας αναγκάζουν  γιατρούς και νοσηλευτές να δουλεύουν ολόκληρη βάρδια με 1 ή ακόμα και καμία μάσκα.

Την ίδια αυτή στιγμή που δίνουν με το σταγονόμετρο λεφτά για προσλήψεις και μέσα προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας εξακολουθούν να δίνουν απλόχερα λεφτά για τις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις. Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που σταθερά δίνουν το 2% του προϋπολογισμού για δαπάνες υπέρ του ΝΑΤΟ (και επί «αριστερής» κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τώρα επί ΝΔ) , κερδίζοντας μάλιστα για το λόγο αυτό τα συγχαρητήρια  του… διαβολικά καλού Τραμπ! Θυμίζουμε επίσης ότι η Ελλάδα είναι που στέλνει συστοιχία πυραύλων Patriot στη… Σαουδική Αραβία, στέλνει πολιτικό προσωπικό με ανοιχτό το ενδεχόμενο και για στρατιωτικό προσωπικό στο εμπόλεμο Μάλι!

Το ΝΑΤΟ δια στόματος του ΓΓ του διατυμπανιζει ότι παρά την πανδημία οι ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις της Συμμαχίας εξακολουθούν κανονικά σε Αφγανιστάν και Κόσοβο, συνεχίζουν να επιχειρούν τα συγκροτήματα μάχης (battlegroups) στις Βαλτικές Χώρες και την Ανατολική Ευρώπη, συνεχίζεται επίσης η ναυτική και αεροπορική παρουσία σε Μεσόγειο και Αιγαίο (δίαυλος για τα ρωσικά πλοία στο δρομολόγιο Ανατ. Μεσόγειος – Μαύρη Θάλασσα), ενώ θύμισε ότι ήδη αποφασίστηκε ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων και για τη στήριξη της τουρκικής εισβολής στη Συρία.

Την ίδια στιγμή επικαλούμενοι πάλι την ατομική ευθύνη μεταφέρουν τον εορτασμό της πρωτομαγιάς μια βδομάδα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λες και η πανδημία θα έχει εξαλειφθεί μέσα σε μερικές μέρες.

Το επόμενο διάστημα με τη νέα κρίση που φαίνεται ότι θα ακολουθήσει χρειάζεται όλοι μας να είμαστε δυνατοί, να μην αφήσουμε τα καλυμμένα στόματα  να μείνουν και σιωπηλά.

Διεκδικούμε άμεση διακοπή της συμμετοχής τμημάτων των ελληνικών ΕΔ εκτός συνόρων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Έτσι θα εξοικονομηθούν κονδύλια για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Διεκδικούμε:

  • Να παρθούν πίσω, να καταργηθούν όλες οι ΠΝΠ και οι αντεργατικές διατάξεις.
  • Απαιτούμε διαγραφή των χρεών όλων των λαϊκών οικογενειών.
  • Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο.
  • Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
  • Άμεση κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Κάλυψη όλων των αναγκών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και υποδομές που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και έρευνας.
  • Επίταξη μονάδων υγείας και ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού του ιδιωτικού τομέα. Να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς πληρωμή από τους ασθενείς.

Τιμάμε τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά τους χιλιάδες νεκρούς εργάτες που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη με τους εκμεταλλευτές μας και συνεχίζουμε να μένουμε δυνατοί, στον αγώνα ενάντια στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Συμμετέχουμε στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις τηρώντας αυστηρά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις.

 

Η γραμματεία της Ροδιακής Επιτροπής Ειρήνης

Ρόδος, 30/04/2020

Facebooktwittergoogle_plusredditmailΕπισκεφτείτε τη σελίδα της Ροδιακής επιτροπής Ειρήνης - rodepei.gr
Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης © 2018