Σενάρια – φωτιά με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη

Σενάρια – φωτιά με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη

Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες για το τι ακριβώς ενδιαφέρει τους Αμερικανούς στην περιοχή, πέρα από τα επενδυτικά τους σχέδια στον τομέα της Ενέργειας, ή τα γνωστά έως τώρα «πλάνα» για την εγκατάσταση βάσης ελικοπτέρων σε τμήμα του λιμανιού της πόλης.

Τα περισσότερα απ’ όσα γράφονται συγκλίνουν στη σπουδαιότητα που έχει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου, που αποτελούν τη μοναδική δίοδο του ρωσικού ναυτικού μεταξύ Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας. Το στοιχείο αυτό πολλαπλασιάζει τη στρατηγική σημασία των Στενών, ειδικά μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει στρατιωτική κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΑΤΟ – Ρωσίας και με ακαθόριστο το ρόλο που θα παίξει η Τουρκία, λόγω της έντασης στις σχέσεις της με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ.

Η εγγύτητα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στα Στενά του Βοσπόρου, το καθιστά «κλειδί» για τον έλεγχό τους, ακόμα και για ενδεχόμενο «σφράγισμα» από αμερικανικές ναυτικές και αεροπορικές στρατιωτικές δυνάμεις, σε συνδυασμό με άλλες που υπάρχουν ήδη σε ΝΑΤΟικές βάσεις και εγκαταστάσεις στη Βαλκανική. Το σενάριο αυτό, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, είναι πιθανό να ενεργοποιηθεί για να εγκλωβιστεί ο ρωσικός στόλος που πλέει στη Μεσόγειο έξω από τη Μαύρη Θάλασσα και αντίστροφα να αναπτυχθούν εκεί αμερικανοΝΑΤΟικές ναυτικές δυνάμεις, που σήμερα δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση.

Με τον τρόπο αυτό, λέει το ίδιο σενάριο, οι ΝΑΤΟικοί «θα πατήσουν πόδι» και με το Ναυτικό σε μια στρατηγικής σημασίας περιοχή στην αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία, ενώ η Ρωσία θα απολέσει ισχύ και ταυτόχρονα θα εμποδίζεται να στηρίξει διά θαλάσσης τα στρατεύματά της στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στη Συρία. Βλέποντας κανείς το χάρτη της περιοχής, αντιλαμβάνεται ότι η Αλεξανδρούπολη αποτελεί το ιδανικό αγκυροβόλιο για όλα αυτά τα σχέδια, μιας και «βλέπει» Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα, αλλά έχει και πρόσβαση στο Αιγαίο.

Ταυτόχρονα, βέβαια, η πιθανή εγκατάσταση ναυτικής δύναμης αυτού του μεγέθους στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί μήνυμα και προς την Τουρκία για τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

άρθρο από εφημερίδα

29-9-2018

Facebooktwittergoogle_plusredditmailΕπισκεφτείτε τη σελίδα της Ροδιακής επιτροπής Ειρήνης - rodepei.gr
Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης © 2018