Να κλείσουν τώρα οι βάσεις και τα στρατηγεία στη χώρα μας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Ροδιακής Επιτροπής Ειρήνης με θέμα: «ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΑΙΓΑΙΟ, ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ  ΕΛΛΑΔΑΣ», με ομιλητή το Χρήστο Μαργανέλη, μέλος της γραμματείας της Ελληνική Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), στο Ισπανικό κατάλυμα της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου.

Την ομιλία ακολούθησε πλούσιος διάλογος και η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από τους Βιργινία Πρέκα, Μπέτη Φουτούλη,  Γιώργο Πούλο, Λευτέρη Κουάντα, Κώστα Τσιγκρή και  Μανώλη Βογιατζή.

Στην ομιλία του ο Χρήστος Μαργανέλης εκτός των άλλων επισήμανε:

Oι εξελίξεις που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο, αναδείχτηκαν μέσα από την παρουσίαση των   εντεινόμενων ανταγωνισμών ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους για τα μερίδια στη λεία των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους.

Αποτέλεσμα αυτών των αντιθέσεων είναι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Συρία, η προσπάθεια αναζωπύρωσης των εθνικιστικών αντιθέσεων και του κάθε λογής αλυτρωτισμού στα Βαλκάνια και η συνεχής αμφισβήτηση των  συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της  χώρας μας στο Αιγαίο από το Τουρκικό κράτος.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες γιατί πρωτοστατεί στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κρατώντας τη σημαία της νατοϊκής λυκοσυμμαχίας για να εξυπηρετήσει της ανάγκες κερδοφορίας των εγχώριων και διεθνών μονοπωλιακών ομίλων και της καλύτερης διείσδυσης τους στις αγορές της περιοχής. Η κυβέρνηση, με τη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων αποπροσανατολίζει τη συζήτηση για τους κινδύνους και καλλιεργεί τον εφησυχασμό με κύριο επιχείρημα την ασφάλεια από τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ  παρά τις καθημερινές διαβεβαιώσεις της λυκοσυμμαχίας ότι δεν αναγνωρίζει σύνορα άλλα ενιαίο επιχειρησιακό χώρο. Η πρόσφατη απάντηση του ΝΑΤΟ στο θέμα των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία είναι σαφής : << βρείτε τα μόνοι σας >>.

Αποδεικνύεται καθημερινά ότι  η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ όχι μόνο δεν εξασφαλίζει τα σύνορα,  την ειρήνη και τη σταθερότητα όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση αλλά αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για το λαό  με την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, με την παροχή βάσεων και υποδομών για τις πολεμικές εξορμήσεις  της λυκοσυμμαχίας. Η μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο, ο ενισχυμένος ρόλος της βάσης της Σούδας η εγκατάσταση νέων στρατιωτικών βάσεων, όπως στην Αλεξανδρούπολη, οι σχεδιασμοί για τη λειτουργία της βάσης του Αράξου ως πυρηνικό οπλοστάσιο και οι βλέψεις για το Νεώριο της Σύρου αποτελούν την περίφημη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας η οποία στην πραγματικότητα θα λειτουργήσει ως πεδίο αντιπαράθεσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα που συγκρούονται για τη νομή των σφαιρών επιρροής.

Την ίδια ώρα που με την αντιλαϊκή πολιτική σφαγιάζονται μισθοί  και συντάξεις, και  καταδικάζεται  σε μαρασμό η δημόσια υγεία και παιδεία η Ελλάδα διαθέτει τεράστια ποσά για το ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση σπαταλά εκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμούς  που αφορούν τις νατοϊκές ανάγκες  με αποτέλεσμα και το 2017 η Ελλάδα να  παραμένει στη δεύτερη θέση όσον αφορά τη συμμετοχή στον προϋπολογισμό της λυκοσυμμαχίας με 2,36% του ΑΕΠ  δηλαδή 4,21 δις  ευρώ.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τους εργαζόμενους,  τους άνεργους, τους νέους, τους συνταξιούχους να πάρουν θέση δίπλα στο αντιπολεμικό- αντιϊμπεριαλιστικό κίνημα της χώρας ώστε ο λαός και οι λαοί της περιοχής να χύσουν το αίμα τους για να πλουτίσουν μια χούφτα πλουτοκράτες .

Καλούμε το λαό να βρίσκεται σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Σε περίπτωση γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου να απαιτήσουμε τη μη εμπλοκή της χώρας καθ’ οποιονδήποτε τρόπο. Αν υπάρξει ξένη εισβολή ο λαός θα υπερασπιστεί  την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας για να ηττηθεί ο όποιος ξένος εισβολέας. Ταυτόχρονα όμως, επισημαίνουμε ότι δεν πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στην όποια κυβέρνηση θα κάνει τον πόλεμο. Δεν πρέπει να δείξουμε καμία ανοχή στην άρχουσα τάξη που συμμετέχει στον πόλεμο για να προωθήσει τη δικά της συμφέροντα βάζοντας το λαό να χύσει το αίμα του.

Οι λαοί της Ελλάδας, της Τουρκίας των Βαλκανίων και όλου του κόσμου  δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, έχουν κοινό αντίπαλο το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τις κυβερνήσεις που το υπηρετούν που γεννά φτώχια, πολέμους και προσφυγιά, που σπέρνει το δηλητήριο του εθνικισμού και του ρατσισμού.

Να κλείσουν τώρα οι βάσεις και τα στρατηγεία στη χώρα μας. Να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιώτες από το εξωτερικό. Να χαράξουμε μια άλλη πορεία έξω από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με το λαό αφέντη στον τόπο μας.

Ρόδος 24-3-2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditmailΕπισκεφτείτε τη σελίδα της Ροδιακής επιτροπής Ειρήνης - rodepei.gr
Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης © 2018