δελτίο τύπου για τη διάσκεψη των υπουργών εξωτερικών στη Ρόδο

 REDYE2  oge

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης και η Ομάδα Γυναικών Ρόδου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) διοργανώνουν την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου στις 7.30 μ.μ. στον πεζόδρομο Νικ. Πλαστήρα (δίπλα στην Τράπεζα της Ελλάδος) συγκέντρωση με ομιλητή το Θανάση Παφίλη, γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Η συγκέντρωση πραγματοποιείται μια μέρα πριν από τη διάσκεψη που οργανώνει στη Ρόδο το Υπουργείο Εξωτερικών με   τίτλο «Χτίζοντας σταθερές γέφυρες συνεργασίας» (8 και 9 Σεπτεμβρίου). Θα συμμετέχουν υπουργοί εξωτερικών από επτά ευρωπαϊκές και επτά αραβικές χώρες: Αλβανία, Βουλγαρία, Κύπρο, Ιταλία, Κροατία, Σλοβακία, Αίγυπτο, Ιορδανία, Λίβανο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λιβύη, Σαουδική Αραβία και Τυνησία.

Η διάσκεψη οργανώνεται έναν περίπου χρόνο μετά  την πρόταση του υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου για δημιουργία ΝΑΤΟικής βάσης στην Κάρπαθο και συζητήσεις για μεταφορά εκεί της αεροπορικής δραστηριότητας της βάσης της Σούδας.

Να θυμίσουμε επίσης ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία αποφασίστηκε, με σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, η αναβάθμιση της ΝΑΤΟικής επιχείρησης Active Endeavour (Άκτιβ  Εντίβορ) στην Ανατολική Μεσόγειο που μετονομάζεται σε Sea Guardian (Θαλάσσιος Φρουρός). Θα έχει αντικείμενο την επιτήρηση και τις περιπολίες στη θαλάσσια επικράτεια με στόχο τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, την προστασία κρίσιμων υποδομών, την αντιμετώπιση τρομοκρατίας,  και πολλά άλλα.

Η Επιτροπή Ειρήνης Ρόδου και η Ομάδα Γυναικών Ρόδου της ΟΓΕ τονίζουν ότι η παρουσία της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και στις χερσαίες βάσεις στην Ευρώπη δεν έχει στόχο την υπεράσπιση των εθνικών συνόρων και των λαών, αλλά την προστασία των συμφερόντων των πολυεθνικών επιχειρηματικών ομίλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών. Η προστασία της ναυσιπλοΐας αφορά πρώτα και κύρια τον έλεγχο των στόλων ανταγωνιστριών χωρών (π.χ. Ρωσία), ενώ η «προστασία των κρίσιμων υποδομών» προφανώς αφορά πλατφόρμες άντλησης, αγωγούς καυσίμων και λιμάνια εξαγωγής υδρογονανθράκων.  Η δραστήρια συμμετοχή της Ελλάδας στις δραστηριότητες τις συμμαχίας και πρωτοβουλίες όπως αυτή της Διάσκεψης της Ρόδου αποβλέπουν μεταξύ άλλων στην προώθηση των συμφερόντων και των ελληνικών ενεργειακών και άλλων επιχειρήσεων, στην προσπάθειά τους να διεισδύσουν στις αγορές της ευρύτερης περιοχής και δεν έχουν καμία σχέση με την προάσπιση της ειρήνης.

Η Επιτροπή Ειρήνης Ρόδου προειδοποιεί ότι, οι δημόσια διακηρυγμένες επιδιώξεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ  να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ταραγμένη και ασταθή περιοχή της Εγγύς Ανατολής, θα εμπλέξουν βαθύτερα το λαό και τη χώρα σε τεράστιους κινδύνους.

Για την ενημέρωση των τοπικών ΜΜΕ γύρω από  την ομιλία του Θανάση Παφίλη και τα θέματα της ειρήνης στην περιοχή μας η Επιτροπή Ειρήνης Ρόδου και η Ομάδα Γυναικών Ρόδου της ΟΓΕ θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου ώρα 12 το μεσημέρι στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δήμου Ρόδου.

 

Ρόδος 02/09/ 2016

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditmailΕπισκεφτείτε τη σελίδα της Ροδιακής επιτροπής Ειρήνης - rodepei.gr
Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης © 2018