συνέντευξη Θανάση Παφίλη 7-9-2016

 

thumb_640

Για υποκρισία όσων συμμετέχουν στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Ρόδο με πρωτοβουλία του Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Νίκου Κοτζιά, έκανε λόγο ο κ. Θανάσης Παφίλης ο οποίος βρέθηκε εδώ με την ιδιότητά του ως Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης και επρόκειτο να πραγματοποιήσει χθες το βράδυ ομιλία σε συγκέντρωση που διοργάνωσαν η Ροδιακή Επιτροπής Ειρήνης και η Ομάδα Γυναικών Ρόδου της ΟΓΕ με αφορμή τη Διάσκεψη.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε νωρίτερα χθες το μεσημέρι, ο κ. Παφίλης είπε ότι η εκδήλωση αυτή που διοργανώθηκε στη Ρόδο έχει να κάνει με την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή και με αφορμή τη Διάσκεψη που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες, θέλησαν να παρουσιάσουν τις θέσεις της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή ύφεση και ειρήνη καθώς και εκείνες του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.
Ο ίδιος, ξεκίνησε εκφράζοντας προς το Ροδιακό λαό και όχι μόνο, τη μεγάλη τους ανησυχία για τις επικίνδυνες εξελίξεις που εξυφαίνονται στην περιοχή και θα ήθελαν εκ των προτέρων να πουν ότι το κλίμα εφησυχασμού, που προβάλλεται αυτή τη στιγμή και από την πλευρά της κυβέρνησης και άλλων δυνάμεων σε σχέση και με αυτή τη Διάσκεψη, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική κατάσταση που υπάρχει και που είναι πάρα πολύ επικίνδυνη. Και είπε: «Θεωρούμε ότι, τέτοιου είδους Διασκέψεις που γίνονται, προσπαθούν να καλλιεργήσουν έναν εφησυχασμό, δεν λένε την πραγματικότητα και έχουν άλλους στόχους από αυτούς που προβάλλονται».

Όπως είπε, εκείνο που έχει σημασία να δούμε είναι αν αυτή είναι, πραγματικά, μία Διάσκεψη που θα προωθήσει την ειρήνη και τη φιλία ανάμεσα τους λαούς και τη συνεργασία, κάτι που υποστηρίζουν και οι ίδιοι. Είπε, όμως, στη συνέχεια: «Πώς κανένας μπορεί να κρίνει τέτοιου είδους Διασκέψεις και να πειστεί για το περιεχόμενο που έχουν, όταν πριν ακριβώς από δύο μήνες έγινε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία και, στην ουσία, οι αποφάσεις του αποτελούν πολεμικό ανακοινωθέν, αποφάσεις που μετακινεί τεράστιες δυνάμεις στρατιωτικές στα σύνορα με τη Ρωσία, πολεμικά πλοία από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας της ονομαζόμενης και το πιο τραγικό είναι ότι το ΝΑΤΟ ανακοινώνει ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, που σημαίνει ότι μπορεί να μετατρέψει την Ευρώπη σε πυρηνικό ολοκαύτωμα».

Ενώ, λοιπόν-συνέχισε-η Ελληνική κυβέρνηση, με τη συμφωνία και των άλλων κομμάτων πλην ΚΚΕ, έχει υπογράψει όλες αυτές τις αποφάσεις οι οποίες κλιμακώνουν την επιθετικότητα, δημιουργούν πολεμικό κλίμα και προετοιμάζουν νέες επεμβάσεις, ενώ έχει υπογράψει  και η Τουρκική κυβέρνηση και άλλες κυβερνήσεις χωρών-μελών της ΕΕ που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ, εμφανίζεται σε μία Διάσκεψη Ειρήνης.
Γι’ αυτό θέλησαν να πουν και στο λαό της Ρόδου, να σκεφθεί, με βάση και την εμπειρία του,  να μην έχει ψευδαισθήσεις από τέτοιου είδους κινήσεις, τη στιγμή που η κατάσταση σε ολόκληρη την περιοχή είναι τόσο τεταμένη που υπάρχει άμεσος κίνδυνος γενικευμένου πολέμου στην περιοχή που ξεκινάει από τον Καύκασο και καταλήγει στη Μέση Ανατολή ανατολικά και δυτικά μέχρι Τυνησία και Αλγερία.

«Όταν υπάρχει μία τεταμένη κατάσταση να μην έχει ψευδαισθήσεις γι’ αυτά που προβάλουν οι κυβερνήσεις οι οποίες είναι οι ίδιες ακριβώς οι οποίες συμμετέχουν σε όλες τις επεμβάσεις, οι οποίες υπογράφουν ομόφωνα όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ-και αυτή η κυβέρνηση που υποτίθεται ότι ήταν αριστερή-και πολύ περισσότερο που ζητούν να παραχωρήσουν την Κάρπαθο για να γίνει μία νέα αμερικάνικη βάση, πράγμα που δεν τόλμησε καμία κυβέρνηση να το πει μετά το 1974», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παφίλης.
Όπως είπε, μιλούν για ειρήνη και ασφάλεια την ίδια στιγμή που ετοιμάζουν νέα επέμβαση στη Λιβύη, κλιμακώνουν την επέμβαση στο Ιράκ, κλιμακώνουν την επέμβαση στη Συρία και σχεδιάζουν και άλλες επιθετικές ενέργειες και είναι υποκριτικό από αυτούς να περιμένει ο λαός να φέρουν την ειρήνη και τη συνεργασία.

Το δεύτερο  που θέλουν να αναδείξουν είναι τους λόγους για τους οποίους έχουμε τέτοιους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και οι λαοί σήμερα βιώνουν μία απίστευτη επίθεση από την πλευρά του κεφαλαίου που του έχει αφαιρέσει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ό,τι κατακτήσεις είχε. «Αυτός δεν είναι πόλεμος; Είναι πόλεμος οικονομικός, σκληρός και έχει και θύματα», υπογράμμισε. Αυτό που θέλουν να σκεφτεί ο κόσμος είναι αν μπορεί μία κυβέρνηση να έχει φιλειρηνική εξωτερική πολιτική όταν στο εσωτερικό έχει τέτοια βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική.

«Τι θέλουν από την περιοχή;», είναι εκείνο το οποίο ανέλυσε στη συνέχεια ο κ. Παφίλης και είπε: «Εδώ στην περιοχή μας διασταυρώνονται οι αντιθέσεις του σύγχρονου κόσμου. Γίνεται τεράστια διαπάλη των μεγάλων δυνάμεων για το ποιος θα πάρει την ενέργεια, τους δρόμους μεταφοράς και θα αποκτήσει το γεωστρατηγικό έλεγχο της περιοχής. Γι’ αυτό έχουν βάλει στο χειρουργικό τραπέζι αυτή την περιοχή, επίσημα το 2004 με τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, όπου πάρθηκε απόφαση για τη μεγάλη Μέση Ανατολή και τις αποφάσεις εκεί υπέγραψαν άπαντες».

Όσο για το τι υπηρετεί αυτή η κατάσταση, όπως είπε όλα αυτά δεν γίνονται για να κερδίσουν οι λαοί αλλά οι εφοπλιστές, οι μεγάλοι επιχειρηματίες, τα μεγάλα μονοπώλια, οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Ο εργαζόμενος θα κληθεί να χύσει το αίμα του για να κερδίσουν οι μεγάλοι και αυτό προσπαθούν να αποτρέψουν.
Είπε, ακόμη, ότι, όταν λέει η Ελληνική κυβέρνηση, η σημερινή  αλλά και οι άλλες, ότι θέλουμε γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας εννοούν  ότι θέλουν να παίξουν ένα ρόλο μέσα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, μέσα στις επιθετικές ενέργειες και στον πόλεμο, ώστε τα ελληνικά μονοπώλια, οι Ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, να αποσπάσουν ένα κομμάτι από το μοίρασμα της λείας, μόνο που αυτό γίνεται πάνω στο αίμα των λαών.

Γι’ αυτό καλούν το λαό να μην παρασύρεται από τέτοιου είδους…φιέστες και να δει την πραγματική βάση που είναι ότι ενώνονται π.χ. η ελληνική με την τουρκική αστική τάξη για να πάρουν μέρος από κοινού και την ίδια στιγμή έχουν τεράστιες αντιθέσεις, οι οποίες κάποια στιγμή μπορεί να καταλήξουν και σε σύγκρουση.
Μάλιστα, δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι, πριν από μερικές ημέρες, έγινε η συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του στην Κρήτη και είχαμε…τα κλασικά: Φιλία, ειρήνη, συνεργασία κτλ. Όμως, την ίδια στιγμή, οι παραβιάσεις στο Αιγαίο συνεχίζονται, το casus belli  υπάρχει, η αμφισβήτηση των συνόρων υπάρχει, γκρίζες ζώνες έχει η Τουρκία σε όλο το Αιγαίο και δεν άλλαξε.

Η λύση, λοιπόν, είναι ότι οι ίδιοι παλεύουν για τους λαούς που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα και οι εργαζόμενοι είναι θύματα του ίδιου του συστήματος, του ιμπεριαλισμού και προσπαθούν να προωθήσουν τη φιλία με όλους τους λαούς και με το Παγκόσμιο Συμβούλιο προσπαθούν να στηρίξουν τα κινήματα σε όλες τις χώρες, απευθύνονται στον ελληνικό λαό και του λένε να…μην τρώει το κουτόχορτο που του σερβίρουν περί ειρήνης και φιλίας καθώς η κατάσταση είναι δραματικά επικίνδυνη. Του λένε ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει κανένας Έλληνας εργαζόμενος  και τα παιδιά του να χύσει το αίμα του σε έναν πόλεμο για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.
Επίσης, παλεύουν για την επιστροφή όλων των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων που έχουμε εκτός Ελλάδας και ζητούν καμία εμπλοκή της Ελλάδας σε μελλοντικά σχέδια.

(δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΡΟΔΙΑΚΗ)

 

Facebooktwittergoogle_plusredditmailΕπισκεφτείτε τη σελίδα της Ροδιακής επιτροπής Ειρήνης - rodepei.gr
Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης © 2018