ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ

 

Δελτίο Τύπου εξέδωσε η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης μετά τη συνάντηση του Δημάρχου Ρόδου με τον αντιπλοίαρχο- βοηθό ναυτικού ακολούθου της πρεσβείας των ΗΠΑ, με αντικείμενο «την προσέγγιση πλοίων του Αμερικανικού Ναυτικού στο λιμάνι της Ρόδου, μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης».

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

ΓΙΑ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ

 

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου Ρόδου για την συνάντησή του με τον αντιπλοίαρχο –  βοηθό ναυτικού ακολούθου της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Ρόδο, αποτελούν βαθύτατη προσβολή στην ιστορική μνήμη του λαού και της περιοχής μας.

 

Με το πρόσχημα της «ζωτικής σημασίας για την τοπική οικονομία του νησιού», αντιγράφει τις δηλώσεις υποταγής του πρώην Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με το «Ευχαριστούμε τις ΗΠΑ» για την παραλίγο πολεμική εμπλοκή των Ιμίων, που είχε ως αποτέλεσμα αμφισβητήσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Απέναντι στην δουλοπρέπειά τους, ο λαός μας δεν ξεχνά τους αγώνες κατά της Χούντας, τις κινητοποιήσεις για το κλείσιμο όλων των ξένων βάσεων, την περήφανη αντίδραση του ροδιακού λαού ενάντια στην παρουσία του 6ου αμερικανικού στόλου.

 

Πρόθυμα η σημερινή δημοτική αρχή, όπως οι προηγούμενες, υποτάσσεται στους δήθεν «φίλους-συμμάχους» και δέχεται να μετατρέψουν το λιμάνι της Ρόδου σε μια ακόμα στρατιωτική βάση ελλιμενισμού πλοίων του Αμερικάνου Πολεμικού Ναυτικού. Με την στάση της συμφωνεί για την άμεση επανένταξη του νησιού στο σχέδιο της κυβέρνησης στην εμβάθυνση της κατάπτυστης ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις.

 

Επιπρόσθετα, η διατύπωση του δημάρχου περί «ασφαλούς προορισμού» δεν προορίζεται μόνο για να «γλυκάνει» τα αυτιά των δήθεν «φίλων-συμμάχων», αλλά αποτελεί και μια ευθεία κοροϊδία προς τον ροδιακό λαό για την στάση τους απέναντι στις διεκδικήσεις της Τουρκίας. Η πολιτική της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ όχι μόνο δεν αμφισβητούν την ανάγκη παραμονής της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ, αλλά είναι τακτικές οι συνεκπαιδεύσεις Ελλάδας και Τουρκίας με τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις (SNMG2). Είναι θέμα χρόνου οι απειλές για «κυρώσεις» να εξελιχθούν μέσα από τους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και τις «διερευνητικές συνομιλίες» σε παραχωρήσεις εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

 

Στις μέρες μας οξύνεται επικίνδυνα ο επεκτατισμός των ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ για τον οικονομικό και πολιτικό έλεγχο κρατών (ιμπεριαλισμός), με σκοπό τη διαχείριση των δρόμων ενέργειας και διακίνησης εμπορευμάτων στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη απέναντι στους ανταγωνιστές τους (Ρωσία, Κίνα, Ιράν). Οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο εμπορικός πόλεμος των «δασμών» κατά της Κίνας, οι απελάσεις διπλωματών μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, τα δολοφονικά χτυπήματα κατά του Ιράν, είναι προπομπός μιας γενικευμένης πολεμικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

 

Η περιοχή του Αιγαίου και ευρύτερα η χώρα μας ως μια απέραντη πολεμική βάση – ορμητήριο για τις επεκτατικές ανάγκες των ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο. Ο ροδιακός λαός γνωρίζει ότι έχουν βγεί για τα καλά τα «μαχαίρια» στην περιοχή, τόσο από συμμάχους, όσο και από χώρες που ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ θεωρούν αντίπαλα κέντρα. Γνωρίζουμε ότι στο τέλος, εμείς όπως και οι άλλοι λαοί θα πληρώσουμε τον λογαριασμό και με χρήμα και με αίμα…

 

Καταδικάζουμε τις δηλώσεις της δημοτικής αρχής, οι οποίες αφενός προκαλούν το φιλειρηνικό αίσθημα, την αλληλεγγύη και φιλία μεταξύ των λαών, αφετέρου ξεπλένουν την «δολοφονική» δράση των ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ, τις επεμβάσεις εναντίον γειτονικών λαών, τον ξεριζωμό ανθρώπων, τα δεινά της προσφυγιάς, δηλ. τα θύματα  των σημερινών στρατιωτικών επεμβάσεων  των «φίλων – συμμάχων».

 

Καλούμε τον ροδιακό λαό, που εδώ και χρόνια υποφέρει από την οικονομική εξαθλίωση και χρυσοπληρώνει τους πολεμικούς εξοπλισμούς ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ, να αγωνιστεί για να απεγκλωβιστεί το νησί και η χώρα μας από την μέγγενη κάθε ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού. Να βροντοφωνάξει περήφανα «ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!»

 

Ρόδος, 14/02/2021

Facebooktwittergoogle_plusredditmailΕπισκεφτείτε τη σελίδα της Ροδιακής επιτροπής Ειρήνης - rodepei.gr
Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης © 2018