Επίσκεψη της Ροδιακής Επιτροπής Ειρήνης και της Ομάδας Γυναικών Ρόδου στα παλιά σφαγεία

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

 

Αυτές τις μέρες πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις μελών της Ομάδας Γυναικών Ρόδου (μέλος της ΟΓΕ) και μελών της Γραμματείας της Ροδιακής Επιτροπής Ειρήνης στο ερείπιο που «στεγάζει» τους πρόσφυγες και μετανάστες στη Ρόδο, δηλαδή στα πρώην σφαγεία.

Η κατάσταση είναι τραγική. Οι συναγωνιστές αντίκρισαν εκατό ψυχές στοιβαγμένες σε παράγκες, ανθρώπους που καθάριζαν τα καμένα απομεινάρια  των λιγοστών τους υπαρχόντων, γιατί τους ξέφυγε η φωτιά που είχαν βάλει για να ζεσταθούν και να βλέπουν, αφού 5 μέρες ο χώρος ήταν χωρίς ηλεκτροδότηση.

Η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης και η Ομάδα Γυναικών Ρόδου της ΟΓΕ απαιτούν:

Άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από το νησί, αφού λάβουν τα κατάλληλα έγγραφα και από τη χώρα, προς τις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

Άμεση εκκένωση του παλιού ιταλικού σφαγείου. Μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών, για το σύντομο χρονικό διάστημα που θα βρίσκονται στο νησί μας, σε έναν αξιοπρεπή χώρο που να εξασφαλίζει από τις καιρικές συνθήκες, να διαθέτει επαρκείς χώρους υγιεινής και λουτρά με συνεχές ζεστό νερό. Να έχει κρεβάτια και λοιπό στοιχειώδη εξοπλισμό.

Ορισμός υπευθύνων από πλευράς Δήμου και Περιφέρειας για παρακολούθηση και επίλυση των προβλημάτων των προσφύγων και μεταναστών για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν στο νησί. Καμία ΜΚΟ και κανένας ιδιώτης δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις κρατικές υπηρεσίες (κεντρικές και τοπικές) οι οποίες είναι υποχρεωμένες να χειριστούν το πρόβλημα των προσφύγων και μεταναστών.

Οι τοπικές αρχές πρέπει επίσης να εξασφαλίσουν κατάλληλο χώρο για τη συγκέντρωση τροφίμων, ρουχισμού και άλλων εφοδίων που θα φέρουν όσοι κάτοικοι του νησιού επιθυμούν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες. Η διανομή των εφοδίων πρέπει να γίνεται από κρατικές υπηρεσίες που θα γνωρίζουν τις ανάγκες των προσφύγων.

Μαζικά και συχνά τεστ για τον κορονοϊό σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες και ιατρική παρακολούθηση,  με ταυτόχρονη εξασφάλιση όλων των απαραίτητων συνθηκών υγιεινής.

Σύντομη διαμονή σε αξιοπρεπείς, ανθρώπινες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι την τακτοποίηση των ταξιδιωτικών τους εγγράφων.

Να καταργηθούν οι απαράδεκτες συμφωνίες της ΕΕ που τους εγκλωβίζουν εδώ (Δουβλίνο, συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας).

Να δημιουργηθούν επιτροπές ασύλου με ευθύνη ΕΕ και ΟΗΕ, μέσα στην Τουρκία, στα σύνορα με Συρία και Ελλάδα.

Ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου αναδεικνύει με τον πιο δραματικό τρόπο τη βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ΕΕ και ΝΑΤΟ και της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης που συμμετέχει ενεργά σε αυτούς. Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι στους οποίους συμμετέχουν έμμεσα ή άμεσα και οι οργανισμοί αυτοί είναι η αιτία που έχει  εξαναγκάσει σε προσφυγιά εκατομμύρια ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή και αλλού.

 

Ρόδος, 17/12/20

Facebooktwittergoogle_plusredditmailΕπισκεφτείτε τη σελίδα της Ροδιακής επιτροπής Ειρήνης - rodepei.gr
Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης © 2018