Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση της ΡΟΔΕΠΕΙ με θέμα: «Η ιμπεριαλιστική εμπλοκή και οι επικίνδυνες εξελίξεις στο Αιγαίο και τη Ν/Α Μεσόγειο

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση της Ροδιακής Επιτροπής Ειρήνης με θέμα «Η ιμπεριαλιστική εμπλοκή και οι επικίνδυνες  εξελίξεις στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Εκ μέρους της γραμματείας της ΡΟΔΕΠΕΙ χαιρέτισε ο Κλεόβουλος Παπακωνσταντίνου και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), Σταύρος Τάσσος.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, τόνισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή (συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, εισβολή Τουρκίας στη Συρία, υπογραφή ελληνοαμερικανικής «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» και το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα) «αυξάνουν επικίνδυνα την ένταση στην περιοχή (…) και παράλληλα σηματοδοτούν τόσο την όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, Ρωσία και Κίνα, με την εμπλοκή πολλών άλλων μικρότερων, όπως η Τουρκία, (…) όσο και τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς».

Για τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης και την  εισβολή της πρώτης στη Συρία ο ομιλητής ανέφερε ότι «τόσο η ανακήρυξη της ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης, όσο και η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, ανέδειξε από τη μια τις αχόρταγες επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης, και από την άλλη την ανοχή αν όχι ενθάρρυνση από τις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, και ΕΕ. Αποκαλύπτεται έτσι ο ρόλος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, και πόσο έωλος είναι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων για τον δήθεν ειρηνευτικό και σταθεροποιητικό ρόλο των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ».

Παρέθεσε επίσης σειρά δηλώσεων αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ που αποδεικνύουν τη σαθρότητα αυτών των ισχυρισμών, με πιο χαρακτηριστική ίσως αυτή του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στολτενμπεργκ ότι «Περιμένουμε από όλα τα κράτη να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, αλλά δεν είναι αρμοδιότητα του ΝΑΤΟ να παίρνει θέση σε διεθνή ζητήματα, υπάρχουν διεθνείς οργανισμοί γι’ αυτό».

Όσον αφορά τις αμφισβητήσεις και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ τόνισε ότι «η Ελλάδα, δηλαδή ο Ελληνικός λαός, δεν πρέπει να συρθεί ούτε σ’ έναν επώδυνο συμβιβασμό με συνεκμετάλλευση και με παράδοση κάποιων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, στο όνομα δήθεν της ειρήνης, αλλά ούτε και στον τυχοδιωκτισμό μίας πολεμικής σύγκρουσης. Συμφωνίες μπορεί και πρέπει να γίνουν με τα γειτονικά κράτη, αλλά αυστηρά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.»

Επεσήμανε ταυτόχρονα πόσο επικίνδυνο είναι για τη χώρα μας και το λαό της αφενός η ύπαρξη αλλά και η αύξηση των βάσεων και της παρουσίας του ΝΑΤΟ σε όλη την επικράτεια και αφετέρου το γεγονός ότι «έχει προχωρήσει η συντήρηση, επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της βάσης του Αράξου για την εκ νέου μεταφορά και αποθήκευση αμερικανικών πυρηνικών όπλων, αν αποφασιστεί η μετακίνησή τους από το Ιντσιρλίκ της Τουρκίας». Δήλωσε ότι αυτό επιβάλλει συναγερμό και αγωνιστική επαγρύπνηση.

«Πρόκειται για πολύ επικίνδυνες εξελίξεις για τον ελληνικό λαό,  (…) αυξάνει τον κίνδυνο στοχοποίησης της Ελλάδας, όπως έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει Ρώσοι και Ιρανοί αξιωματούχοι (…). Τις προειδοποιήσεις αυτές επανέλαβε (…) Ρώσος αξιωματούχος, (…), δηλώνοντας ότι το σύστημα «αεράμυνας» και «άρνησης πτήσεων» που αναπτύσσει η Ρωσία, ως απάντηση στην «αντιπυραυλική ασπίδα» του ΝΑΤΟ, περιλαμβάνει στο βεληνεκές της και την Ελλάδα».

Για το προσφυγικό- μεταναστευτικό πρόβλημα ο ομιλητής αναφέρθηκε αρχικά στις αιτίες που το γεννούν, το πώς θα λυθεί οριστικά, αλλά και ποια μέτρα ανακούφισης μπορούν να ληφθούν μέχρι να γίνει αυτό  κατορθωτό.

«Είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και έχει όνομα, λέγεται καπιταλισμός-ιμπεριαλισμός, και έχει ένα και μοναδικό στόχο, τη μεγιστοποίηση του κέρδους του κεφαλαίου, (…). Είναι το σύστημα αυτό που οι ανταγωνισμοί μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου στο τοπικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο προκαλούν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους, το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα, τις νέες αγορές, που τελικά συνοψίζονται στον υπέρτατο στόχο του καπιταλισμού, το κέρδος.(…)

Η οριστική του λύση απαιτεί το σταμάτημα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, που προϋποθέτει την ανατροπή του καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού που γεννά τη εκμετάλλευση, τη φτώχια, τη μετανάστευση, τους πολέμους, την προσφυγιά. (…)

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να πιέσουμε για να παρθούν κάποια μέτρα ανακούφισης γι’ αυτούς που έχουν το πρόβλημα. (…)

  • Να κλείσουν όλες οι υπάρχουσες δομές (hotspot) και να δημιουργηθεί σε κάθε νησί ένας επαρκής χώρος υποδοχής, προσωρινής διαμονής, καταγραφής-ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
  • Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων – μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα. Μεταφορά τους σε ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εκεί να διατυπώνονται τα αιτήματα ασύλου κλπ και από εκεί σύντομα και με ασφάλεια να πηγαίνουν στις χώρες που επιθυμούν.
  • Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας – ΕΕ – Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα.
  • Πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων στο άσυλο, όχι στην καταστολή και την καταπάτηση θεμελιωδών διεθνών και κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.
  • Καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μακροχρόνιου εγκλωβισμού.

Σε κάθε περίπτωση, και για όσο διάστημα πρόσφυγες και μετανάστες, και ιδιαίτερα τα παιδιά, και ακόμα περισσότερο τα ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται στη χώρα μας δικαιούνται ανθρώπινης μεταχείρισης.»

Κλείνοντας ο πρόεδρος της ΕΕΔΕΥΕ Σταύρος Τάσσος κάλεσε σε συνέχεια και κλιμάκωση της πάλης, πλατιά ενημέρωση του λαού για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς στην περιοχή.

Ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους, που φανέρωναν  τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για τις εξελίξεις.

Η εκδήλωση έκλεισε με μια νότα αισιοδοξίας με  τραγούδια για την ειρήνη από τους: Βογιατζή Μανώλη, Κουρτέση Ηρώ, Κωτσαδάμ Σταμάτη, Παπαιωάννου Δήμητρα, Σακελλαράκη Γιάννη.

 

 

Ρόδος, 13/12/2019

Facebooktwittergoogle_plusredditmailΕπισκεφτείτε τη σελίδα της Ροδιακής επιτροπής Ειρήνης - rodepei.gr
Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης © 2018