Αμερικανικό πολεμικό πλοίο στο λιμάνι της Ρόδου

ΡΟΔΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

 

Στο λιμάνι της Ρόδου βρίσκεται από την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USNS CARSON CITY. Το συγκεκριμένο πλοίο έρχεται για 2η φορά στη Ρόδο σε διάστημα 2 μηνών (18 Οκτωβρίου η πρώτη φορά). Αυτή τη φορά όμως, σύμφωνα με δημοσιεύματα πρόκειται να μείνει εδώ για τουλάχιστον 15 μέρες.

Το πλοίο αυτό είναι ένα από τα ειδικευμένα σκάφη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ειδικά σχεδιασμένο για επιχειρήσεις ελικοπτέρων, μπορεί να μεταφέρει μεγάλο αριθμό στρατιωτών. Είναι εφικτό να φορτωθούν οχήματα, άρματα μάχης ακόμα και ελικόπτερα συγκεκριμένου μεγέθους, ενώ λόγω της κατασκευής του μπορεί να αποβιβάσει εύκολα και γρήγορα ακόμα και σε περιοχές χωρίς τις κατάλληλες υποδομές.

Πριν έρθει για 2η φορά στο λιμάνι της Ρόδου, φαίνεται ότι το εν λόγω πολεμικό πλοίο έκανε δυο ακόμα στάσεις, η μία στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και η άλλη στο λιμάνι της Σύρου.

Καθόλου τυχαία δεν είναι η παρουσία του. Αφενός στην Αλεξανδρούπολη, λίγες μέρες μετά την ανέλκυση του ναυαγίου ΟΛΓΑ από αμερικανικά κεφάλαια (το οποίο εμπόδιζε σε μεγάλο βαθμό την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή),  σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για τη συνεργασία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και του αμερικανικού στρατού –σύμφωνα με διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη- και την ολοένα  μεγαλύτερη αξιοποίηση του λιμανιού αυτού της Βόρειας Ελλάδας, που βρίσκεται σε κομβικό σημείο, από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Αφετέρου στη Σύρο, λίγες μόνο μέρες μετά την επίσημη παράδοση του ναυπηγείου του Νεωρίου, στον αμερικανικό επιχειρηματικό όμιλο ΟΝΕΧ, αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι επενδυτικοί σχεδιασμοί συμβαδίζουν με τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και η Σύρος χρησιμοποιείται ήδη σαν μια άτυπη αμερικανική βάση.

Η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης καταγγέλλει την παρουσία του πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ στο λιμάνι της Ρόδου. Δηλώνει απερίφραστα πως είναι ανεπιθύμητες στα λιμάνια, τα αεροδρόμια της περιοχής μας οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, που συμμετέχουν στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και μακελεύουν τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Μεγάλες είναι οι ευθύνες τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που βάθυνε την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς τους σχεδιασμούς και ξέπλυνε τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, όσο βέβαια και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, που με την πρόσφατη ανανέωση, ενίσχυση και επέκταση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις, μετατρέπει τη χώρα μας σε προκεχωρημένο πολεμικό ορμητήριο για τις ανάγκες των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, και ταυτόχρονα την καθιστά στόχο σε ενδεχόμενη πολεμική αντιπαράθεση, όπως προκύπτει από επίσημες δηλώσεις αξιωματούχων της Ρωσίας και του Ιράν.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους προοδευτικούς ανθρώπους, τους μαζικούς φορείς να συζητήσουμε για όλα αυτά, στην εκδήλωση που διοργανώνει η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης με θέμα:

«Η ιμπεριαλιστική εμπλοκή και οι επικίνδυνες εξελίξεις στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο»

Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, στις 18.30, στο Νεστορίδειο Μέλαθρο, με ομιλητή τον Σταύρο Τάσσο, πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Συστρατευόμαστε με το αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό κίνημα για να παλέψουμε για:

  • ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ.
  • ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ. ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΒΑΣΗ ΝΑ ΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.
  • ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ.

 

Ρόδος, 3/12/2019

Facebooktwittergoogle_plusredditmailΕπισκεφτείτε τη σελίδα της Ροδιακής επιτροπής Ειρήνης - rodepei.gr
Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης © 2018