Νατοϊκή Βάση στην Κάρπαθο;

            ΝΑΤΟΪΚΗ  ΒΑΣΗ  ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ;

Αν και η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις, δημοσιογραφικές πληροφορίες και σχόλια αναφέρουν ότι επανεξετάζεται η δημιουργία αεροπορικής βάσης στην Κάρπαθο. Η δημιουργία της βάσης αυτής είχε προταθεί από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ πριν από τρία περίπου χρόνια.

Η πληροφορία αυτή πρέπει να συνδυαστεί και με πρόσφατο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Γολ Στρίητ Τζέρναλ (Wall Street Jurnal) στο οποίο αναφέρεται ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι «βλέπουν μια ευκαιρία για την αυξημένη χρήση των ελληνικών εγκαταστάσεων και για την εγκατάσταση περισσοτέρων στρατευμάτων (στην Ελλάδα) σε προσωρινή βάση». Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στη σημασία της βάσης της Σούδας, με πρόσφατα παραδείγματα τον ελλιμενισμό του αεροπλανοφόρου Harry S. Truman και την προσγείωση του προεδρικού αεροπλάνου. Σημειώνει επίσης  πως κατά έναν αμερικανό αξιωματούχο «η Σούδα είναι πια πλήρης οδηγώντας σε ζήτηση για άλλες περιοχές».

Αν τα παραπάνω επιβεβαιωθούν, σημαίνουν ότι τα Δωδεκάνησα θα αποτελέσουν ένα ακόμα στρατιωτικό στήριγμα της Αμερικάνικης και ΝΑΤΟϊκής πολιτικής στην Ελλάδα η οποία παίζει το ρόλο του μεντεσέ (σύμφωνα με τον αμερικανό πρέσβη στη χώρα μας) στην περιοχή του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου. Μια τέτοια εξέλιξη εμπλέκουν τη χώρα μας όλο και πιο βαθιά στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και συγκρούσεις ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών.  Βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή μας και τον ελληνικό λαό σε περιπέτειες για την εξυπηρέτηση συμφερόντων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ξένων και ελληνικών.

Καλούμε το ροδιακό λαό σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα να αντιδράσει στις εξελίξεις αυτές.

 

            Η γραμματεία της Ροδιακής Επιτροπής Ειρήνης

Ρόδος 15-9-2018

Facebooktwittergoogle_plusredditmailΕπισκεφτείτε τη σελίδα της Ροδιακής επιτροπής Ειρήνης - rodepei.gr
Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης © 2018