Τοποθέτηση της Ροδιακής Επιτροπής Ειρήνης στο 18ο συνέδριο της ΕΕΔΥΕ

WP_20171202_18_06_31_ProΤοποθέτηση της Ροδιακής Επιτροπής Ειρήνης στο 18ο συνέδριο της ΕΕΔΥΕ

Διεξάγεται σήμερα και αύριο 2 και 3 Δεκεμβρίου, το 18ο Συνέδριο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη στο χώρο του Δημαρχείου Χαϊδαρίου στην Αθήνα. Η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης εκπροσωπείτε από τους Δήμητρα Κατσαρομήτσου, Φυλλιώ Κουντούρη και Κλεόβουλο Παπακωνσταντίνου. Την τοποθέτηση η οποία ακολουθεί έκανε στο συνέδριο από την Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης  η Φυλλιώ Κουντούρη:

«Η  Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης είναι συνέχεια του κινήματος ειρήνης που αναπτύχθηκε και στη Ρόδο προτού την δικτατορία, του κινήματος ειρήνης των 10ετιών του 70 του 80 του  90 και 2000. Είναι συνέχεια των μεγάλων αντιαμερικάνικων κινητοποιήσεων το Μάη του  1976 όπου χιλιάδες νέοι και εργαζόμενοι πέταξαν στη θάλασσα της Ρόδου τον έκτο αμερικάνικο στόλο, του κινήματος ενάντια στην φωνή της Αμερικής στα Αφάντου, των  μεγάλων  πορειών  ειρήνης από την φωνή της Αμερικής μέχρι την  πόλη της Ρόδου. Όλων εκείνων των δραστηριοτήτων που εναντιώνονταν στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή μας, ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις βάσεις. Ταυτόχρονα σαν κίνημα ειρήνης δεν ξεχνάμε στα πλαίσια των 100 χρόνων της μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής επανάστασης την συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε το «προνόμιο» να είμαστε τα «προικιά» της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην γεωστρατηγική αναβάθμιση για τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας μας. Προσφέρθηκε η Κάρπαθος από την κυβέρνηση στις ΗΠΑ για νέα Αμερικάνικη Βάση. Η απάντηση ήταν άμεση και αποφασιστική.

Δημιουργήθηκε στα πλαίσια της Ροδιακής Επιτροπής Ειρήνης  μια ευρύτατη  επιτροπή ενάντια στην νέα Νατοϊκή βάση, συγκεντρώθηκαν πάνω από 1300 υπογραφές (ενάντια στην νέα βάση). Στάλθηκαν υπομνήματα στους αρμόδιους, βγήκαν ανακοινώσεις από φορείς, ψηφίσματα από φορείς του Αιγαίου όπως για παράδειγμα το Πανσαμιακό Εργατικό Κέντρο, υπήρξε αρθρογραφία, δημιουργήθηκε το  site rodepei.gr  το οποίο κατέγραφε όλες τις δραστηριότητες, γενικά αναπτύχθηκε μια σημαντική δράση όχι μόνο ενημέρωσης για την εμπλοκή σε νέες επικίνδυνες για το λαό εξελίξεις αλλά και έκφρασης της αντίθεσής μας στα σχέδια των ελληνικών κυβερνήσεων των ΗΠΑ  και του ΝΑΤΟ.

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα πλοία της ΝΑΤΟικής αρμάδας που γυροφέρνει μετά από την πρόσκληση της κυβέρνησης στο Αιγαίο, ελλιμενίζονται στο λιμάνι της Ρόδου, μεταξύ των οποίων και η σημερινή ναυαρχίδα. Προσπαθούν να δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα στους εργαζόμενους λέγοντας ότι  «Η Ρόδος είναι ένας ασφαλής τόπος, όπου τα αμερικανικά πολεμικά πλοία μπορούν να προσεγγίζουν» (όπως έλεγε ο πλοίαρχος του αμερικανικού πολεμικού πλοίου «USS Carter Hall LSD 50«), και προβάλλοντας το οικονομικό όφελος των επισκέψεων, που αφορά  φυσικά και μόνο στο κεφάλαιο.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι προσπάθησαν να αναβιώσουν με εκθέσεις και  φωτογραφικό υλικό    την περίοδο του «USCGC Courier» ενός αμερικάνικου πλοίου το οποίο την περίοδο 1952-1964 , αραγμένο στο λιμάνι της Ρόδου αναμετέδιδε την φωνή της Αμερικής και εκτόξευε το ραδιοφωνικό του δηλητήριο ενάντια στη Σοβιετική Ένωση και τις υπόλοιπες σοσιαλιστικές χώρες.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην επίσκεψή του στη Ρόδο ταυτόχρονα με τον ελλιμενισμό αμερικάνικου πολεμικού πλοίου,  δεν παρέλειψε να επισκεφτεί την περιοχή του γκολφ Αφάντου, την περιοχή που εξαγόρασε εταιρεία Αμερικανοελληνικών συμφερόντων με  τις ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ.

Δεν είναι τυχαία επίσης η επιλογή της Ρόδου για τις συνδιασκέψεις των υπουργών εξωτερικών των μεσογειακών χωρών, μια δραστηριότητα η οποία τείνει να καθιερωθεί.

Το σύνθημα   «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ  ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΕ ΝΑΤΟ, ΒΑΣΕΙΣ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ», στόλισε με γιγαντοπανό το μεσαιωνικό κάστρο της πόλης καταδικάζοντας το περιεχόμενο της  πρώτης συνδιάσκεψης.      Η ΡΟΔΕΠΕΙ, ανάρτησε νέο γιγαντοπανό στη δεύτερη συνδιάσκεψη  με σύνθημα  «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ – ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ».

Με τις συγκεντρώσεις και ανακοινώσεις το κίνημα ειρήνης μέσω της  Ροδιακής Επιτροπής Ειρήνης κατέθεσε την δική του  θέση. Αποκάλυψε ότι οι πραγματικοί λόγοι είναι η διεύρυνση των συμφερόντων των αστικών τάξεων της περιοχής και όχι αυτό που προφασίζονται δηλ. η ασφάλεια και η ειρήνη στην περιοχή.

Στις περισσότερες δραστηριότητές της η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης συνεργάζεται με την ΟΓΕ, τα ταξικά σωματεία και πολιτιστικούς συλλόγους. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν  η εμπειρία στις εκδηλώσεις της πρωτομαγιάς. Αποδείχθηκε ότι το δέσιμο των εκδηλώσεων για την ειρήνη με τον πολιτισμό διευρύνει την δυνατότητα αφομοίωσης, βαθαίνει το περιεχόμενο.

Προγραμματίζουμε μια ευρύτατη σύσκεψη με τα εργατικά σωματεία της περιοχής και με πολιτιστικούς συλλόγους για να χαράξουμε κοινή δράση στις δραστηριότητές μας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ευελπιστούμε να προχωρήσουμε σε μια κοινή επιτροπή αγώνα. Είναι αναγκαίο να μπολιάσουμε τους εργαζόμενους και τα αιτήματά τους με  την ανάγκη του αγώνα για την ειρήνη.

Μελετάμε και θα αναδείξουμε στη συνέχεια τα γεγονότα του Μάη του 1976 στη Ρόδο, ώστε να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι  τις αγωνιστικές παραδόσεις του φιλειρηνικού κινήματος της περιοχής μας.

Η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης έχει επανειλημμένα απευθυνθεί στους εργαζόμενους όλους τους πολίτες να εκφράσουν την αντίθεσή τους στους επικίνδυνους   για το λαό  πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς. Τα συμφέροντα του κεφαλαίου και ιδιαίτερα του ξενοδοχειακού στην περιοχή μας δεν έχουν καμία σχέση με τις ανά­γκες των εργαζόμενων   που μο­χθούν κα­θη­με­ρι­νά κάτω από τις όλο και πιο δύ­σκο­λες συν­θή­κες στα «αμπάρια» των πολυτελέστατων ξενοδοχειακών μονάδων  .

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες εκτιμούμε την ανάγκη για την καλύτερη παρέμβαση του αντιιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού κινήματος στην περιοχή μας, του συντονισμού των επιτροπών ειρήνης του ανατολικού Αιγαίου, της Ρόδου και της Κρήτης στα κοινά ζητήματα πάλης με πρωτοβουλίες της γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Επίσης θα βοηθήσει την ανάπτυξη του κινήματος αλλά και στην εμβάθυνση των συμφερόντων του  λαού σε αντίθεση με τα συμφέροντα των αστικών τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας η σύγκλιση της επόμενης τριμερούς συνάντησης των επιτροπών Ειρήνης Ελλάδας – Κύπρου – Τουρκίας στη Ρόδο.»

Ρόδος 2-12-2017

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditmailΕπισκεφτείτε τη σελίδα της Ροδιακής επιτροπής Ειρήνης - rodepei.gr
Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης © 2018