Η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης για την διάσκεψη υπουργών ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών που θα γίνει στη Ρόδο

Γιγαντοπανό που ανάρτησε η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης στο Μεσαιωνικό κάστρο της Ρόδου, ενάντια στους Ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Γιγαντοπανό που ανάρτησε η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης στο Μεσαιωνικό κάστρο της Ρόδου, ενάντια στους Ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Στις 22 και 23 Μαΐου συνέρχεται στη Ρόδο για δεύτερη χρονιά διάσκεψη υπουργών ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών. Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση η διάσκεψη έχει θέμα: «Η συμβίωση και η συνεργασία υπό συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας». Στην πραγματικότητα, όπως και η προηγούμενη διάσκεψη του Σεπτέμβρη 2016, σκοπό έχει το μοίρασμα των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου και πετρελαίου της Ανατολικής Μεσογείου, του ελέγχου των δρόμων μεταφοράς. Όλα αυτά με στόχο τα όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη για τις πετρελαϊκές, εφοπλιστικές και κατασκευαστικές εταιρίες που ανταγωνίζονται στην περιοχή. Στους ανταγωνισμούς αυτούς εμπλέκονται ισχυρές δυνάμεις (ΗΠΑ, Ευρωπ. Ένωση, Ρωσία) κάθε μία στηρίζοντας τους δικούς τους μονοπωλιακούς ομίλους.
Η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης πιστεύει και έχει επανειλημμένα διακηρύξει, ότι τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών όχι μόνον δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων αλλά είναι απολύτως αντίθετα. Εάν οι πολυεθνικοί όμιλοι και τα κράτη που τους υποστηρίζουν δεν καταφέρουν να τα βρουν στη μοιρασιά των πηγών ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς της δε θα διστάσουν να καταφύγουν στα όπλα, στον πόλεμο. Η υπεράσπιση των κερδών των μεγάλων εταιριών δεν είναι πατριωτικό καθήκον, όπως συνηθίζουν να την ονομάζουν οι κεφαλαιοκράτες και οι κυβερνήσεις που τους υποστηρίζουν. Τα πρώτα θύματα των πολέμων θα είναι οι εργαζόμενοι είτε ως στρατιώτες είτε ως άμαχοι. Ο θάνατος, η πείνα, η φτώχεια η προσφυγιά είναι αποτελέσματα των πολέμων αυτών και τα βλέπουμε σήμερα μπροστά στα μάτια μας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σπέρνει τον εφησυχασμό και την επανάπαυση, προβάλλοντας την «σταθερότητα» στην περιοχή, όταν η ίδια έχει καλέσει το ΝΑΤΟ (τη μηχανή των πολέμων και των επεμβάσεων) στο Αιγαίο δήθεν για τις προσφυγικές ροές και για την υπεράσπιση των συνόρων μας . Το ΝΑΤΟ όμως στους σχεδιασμούς του δεν αναγνωρίζει εθνικά σύνορα και γι αυτό δεν τα προστατεύει.
Η συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων σε αποστολές του ΝΑΤΟ δεν έχει καμία σχέση με την ειρήνη. Το ΝΑΤΟ εκτείνεται με στρατό και στόλο από τη Βαλτική μέχρι τα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, τη Μεσόγειο, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων στην περιοχή, έναντι των ανταγωνιστών τους. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα συμμετέχει σε 13 ΝΑΤΟικές αποστολές εκτός συνόρων.
Με αφορμή την πραγματοποίηση της δεύτερης υπουργικής συνάντησης στη Ρόδο «για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα» παρουσιάστηκε στον τοπικό τύπο πρόταση για την καθιέρωση της Ρόδου ως μόνιμου τόπου σύγκλησης αυτής της διάσκεψης. Ισχυρίζονται οι υποστηρικτές της πρότασης ότι έτσι η Ρόδος θα προβληθεί και ως τόπος ειρήνης και έτσι θα γίνει ελκυστικότερη ως τουριστικός προορισμός.
Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να κρυφτεί το πραγματικό περιεχόμενο της «Διάσκεψης της Ρόδου»: τα παζάρια για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής – ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με την ενέργεια, τα μερίδια της κάθε ιμπεριαλιστικής δύναμης και ο έλεγχος των δρόμων μεταφοράς της. Όταν οι φλόγες του πολέμου που δημιούργησαν οι ανταγωνισμοί αυτοί βρίσκονται δίπλα μας, όταν αμφισβητούνται τα υπάρχοντα σύνορα στο Αιγαίο και τα Βαλκάνια, όταν τα προσφυγικά κύματα έχουν πλημμυρίσει την περιοχή είναι οξύμωρο να γίνεται προσπάθεια να συνδεθεί η Ρόδος και η ειρήνη μέσα από «διασκέψεις» που αφορούν τα συμφέροντα αυτών που έχουν αιματοκυλήσει την περιοχή.
Ο τουρισμός, η βάση της οικονομίας της Ρόδου, προϋποθέτει και ενισχύει την ειρήνη. Φέρνει κοντά ανθρώπους, εργαζόμενους με διαφορετικές συνήθειες πολιτισμό και παιδεία. Ο τουρισμός είναι μία κατ’ εξοχήν ειρηνική διαδικασία γιατί μπορεί να διαλύσει αρνητικά στερεότυπα και να εξοικειώσει με το διαφορετικό. Αυτή την πλευρά της Ρόδου πρέπει να ενισχύσουμε και αυτό δεν μπορεί να γίνει με τέτοιες «διασκέψεις» .

Η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης καλεί τους εργαζόμενους της Ρόδου να παλέψουν σε κοινή δράση κι αλληλεγγύη με τους λαούς της περιοχής μας, για:
● Να κλείσουν οι Ευρωατλαντικές βάσεις και τα στρατηγεία. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.
• Καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
• Να μη δοθεί καμία διευκόλυνση, καμία υποδομή της χώρας, ως ορμητήριο για επιθέσεις σε άλλες χώρες.
• Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ με το λαό μας νοικοκύρη στον τόπο του.
• Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες. Να υψώσουμε τείχος στο ρατσισμό, στο εθνικιστικό μίσος. Να φράξουμε το δρόμο στις δυνάμεις της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής.
• Καμία στρατιωτική παρουσία εκτός συνόρων, επιστροφή όλων των δυνάμεων στη χώρα μας.
• Καμιά συμμετοχή σε στρατιωτικοπολιτική συμμαχία των καπιταλιστών.
• Πάλη ενάντια στην αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο.
• Λέμε όχι στις πολεμικές δαπάνες για δράση έξω από τα σύνορα. Διεκδικούμε δαπάνες για κάλυψη των αναγκών της εργατικής, λαϊκής οικογένειας.

Ρόδος 18-5-2017

DSC_5927 DSC_5929 DSC_5933

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditmailΕπισκεφτείτε τη σελίδα της Ροδιακής επιτροπής Ειρήνης - rodepei.gr
Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης © 2018