ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Συνεχής «υπόμνηση» των απαιτήσεων της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο

…και συνεχής προσπάθεια «εφησυχασμού» από την κυβέρνηση που παρουσιάζει «εγγυητές» των κυριαρχικών δικαιωμάτων το ΝΑΤΟ και την ΕΕ

578861Σε μια μόνιμη «υπόμνηση» των σταθερών απαιτήσεων της τούρκικης αστικής τάξης, συνεχίζονται οι τουρκικές κινήσεις και προκλήσεις στο Αιγαίο, υπό το βλέμμα της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, και εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρουσιάζει προκλητικά ως «εγγυητή» των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, από αργά προχτές το βράδυ πλοιάρια της τουρκικής Ακτοφυλακής μπαινόβγαιναν στα ελληνικά χωρικά ύδατα πέριξ των Ιμίων, επιδιδόμενα σε ένα κυνηγητό με ακταιωρούς του ελληνικού Λιμενικού Σώματος που έσπευδαν να τα απομακρύνουν. Από κάποιες πηγές διαχεόταν, εξάλλου, ότι στην ίδια περιοχή εμφανίστηκε και η τουρκική κορβέτα BANDIRMA που επιχειρεί στο Αιγαίο ενταγμένη στην προαναφερόμενη SNMG2, επισήμως προς διαχείριση του Προσφυγικού…

Ταυτόχρονα, η Αγκυρα ενημέρωσε με Navtex ότι ξαναβγάζει το υδρογραφικό – ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος CESME στο Βόρειο Αιγαίο, μεταξύ Αθω, Σαμοθράκης, Λήμνου, από χτες και μέχρι νεωτέρας. Το είχε βγάλει και στις 10 του μήνα, νοτιότερα, στο Κεντρικό Αιγαίο.

Η Υδρογραφική Υπηρεσία του ελληνικού ΠΝ απάντησε με αντι-Navtex ακυρώνοντας την τουρκική, επισημαίνοντας ότι μεταδίδεται από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό, καθώς αφορά σε περιοχή που εμπίπτει στην ελληνική περιοχή ευθύνης έκδοσης Navtex, και συγκεκριμένα στο χώρο ευθύνης του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης Πειραιά. Κάτι που αμφισβητεί η Τουρκία, θέλοντας να αποκτήσει τον έλεγχο αυτό σε σημαντικές ζώνες, αποκόπτοντας στην πράξη τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από τον ηπειρωτικό κορμό και βάζοντας «υποθήκες» για τον καθορισμό ΑΟΖ.

Μπρος σε όλες αυτές τις εξελίξεις, η κυβέρνηση, διά του αν. υπουργού Αμυνας και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσα, που μίλησε χτες απόγευμα στον ANT1, αποσιωπώντας τις ενδοαστικές κόντρες για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, έσπευσε για άλλη μια φορά να αποδώσει την τουρκική προκλητικότητα σε ζητήματα που έχει να λύσει ο Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, υπερασπίστηκε την ανάπτυξη πλοίων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο υποστηρίζοντας ότι καταγράφουν τάχα από πρώτο χέρι την τουρκική προκλητικότητα, την ώρα, βέβαια, που αυτή εκδηλώνεται ακριβώς κάτω από τη μύτη των ΝΑΤΟικών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακά χώρο, και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ως «διμερείς διαφορές», ανοίγοντας και έτσι το δρόμο για το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου.

άρθρο από εφημερίδα 23-2-2017

Facebooktwittergoogle_plusredditmailΕπισκεφτείτε τη σελίδα της Ροδιακής επιτροπής Ειρήνης - rodepei.gr
Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης © 2018