ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ – Ερευνες και ασκήσεις για το «ψητό» του κεφαλαίου

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ερευνες και ασκήσεις για το «ψητό» του κεφαλαίου

539395Συνεχίζονται ερευνητικές κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, εστιάζοντας στον κλάδο της Ενέργειας και αποτυπώνοντας σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς κεφαλαίων για τον έλεγχο σε πλουτοπαραγωγικές πηγές και διαύλους.Σύμφωνα με την τουρκική Navtex (αγγελία προς ναυτιλλομένους) 236/17, το ερευνητικό σκάφος «DOKUZ EYLUL-3» θα διεξάγει έρευνες σε δυο οριοθετημένες περιοχές στον κόλπο της Σμύρνης μέχρι τις 17/3. Αντίστοιχα, και όπως ορίζεται από την τουρκική Navtex 068/17, το ωκεανογραφικό σκάφος «BELUGA» θα διεξάγει αντίστοιχες έρευνες στα βορειοανατολικά της Κύπρου μέχρι τις 28/2.

Ολα αυτά με ένα …πασπάλισμα κι από μπαρούτι, εφόσον με άλλη τουρκική Navtex, την 46/17, γίνεται ενημέρωση ότι στην ίδια περιοχή που θα ξανοιχτεί για έρευνες το «BELUGA», το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό δεσμεύει μέχρι τις 7/4 και περιοχή για ναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Αντίστοιχη άσκηση με πραγματικά πυρά προγραμματίζει το τουρκικό ΠΝ και για αύριο, 22/2, με τη Navtex 217/17, στη θαλάσσια ζώνη μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Από ελληνικής πλευράς, την Κυριακή, ο Α/ΓΕΣ Αλ. Στεφανής επισκέφθηκε την Περιοχή Ευθύνης της 96 ΑΔΤΕ (Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής), με έδρα τη Χίο, και συγκεκριμένα το στρατηγείο του σχηματισμού, καθώς και τα φυλάκια Αγίας Ελένης, Οινουσσών και Παναγιάς, νησίδα που αποτελεί επίκεντρο, τελευταία, τουρκικών προκλήσεων με υπερπτήσεις και άλλες κινήσεις από πλευράς Αγκυρας. Επισήμως, ο Α/ΓΕΣ «διαπίστωσε το άριστο επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, το εξαιρετικό ηθικό, την αισιοδοξία και τη λεβεντιά, που διακατέχει το σύνολο του προσωπικού».

Τέλος, «η συνεχιζόμενη εκ μέρους της Τουρκίας αμφισβήτηση του καθεστώτος και οι πρακτικές έντασης στο Αιγαίο» ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε χτες ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, τ. Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μ. Κωσταράκο, σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, με τον πρώτο να ενημερώνει τον δεύτερο «για τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία που προκαλούν στην Ελλάδα οι ενέργειες της Τουρκίας».

άρθρο από εφημερίδα 21-2-2017

Facebooktwittergoogle_plusredditmailΕπισκεφτείτε τη σελίδα της Ροδιακής επιτροπής Ειρήνης - rodepei.gr
Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης © 2018