Εκδήλωση τιμής και μνήμης στην Ακρόπολη για τα 70 χρόνια από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

ekdhlosh-eedye-21_0

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Βράχο της Ακρόπολης, για τα 70 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου του 1945), οργάνωσε σήμερα στις 19.30 η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Σην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσσος, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Συναγωνίστριες και συναγωνιστές, φίλες και φίλοι,

Για την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, η σημερινή εκδήλωση είναι μια ιδιαίτερη εκδήλωση μιας και φέτος συμπληρώνονται όχι μόνο 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ, αλλά και 70 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι, στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945, από τις ΗΠΑ, γεγονός που κατέχει περίοπτη θέση στη μακριά σειρά των εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού. Πάνω από 300.000 άνθρωποι θυσιάστηκαν στο βωμό των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων σε συνδυασμό με τεράστιες υλικές καταστροφές. Οι καταστροφές θα ήταν πολύ μεγαλύτερες αν είχε εκραγεί και το υπόλοιπο 98,62% από τα 60 κιλά του U235 της βόμβας που έριξαν στη Χιροσίμα. Είναι λοιπόν φανερό ότι απέβλεπαν να προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερη καταστροφή απ’ αυτή που προκάλεσαν. Από τότε μέχρι σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις συνέπειες της ραδιενέργειας.

Όμως η εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων ήταν το “εργαλείο”. Πραγματικός σκοπός ήταν να τρομοκρατήσουν τη Σοβιετική Ένωση, τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, τον αγώνα του εργατικού κινήματος στις καπιταλιστικές χώρες, ουσιαστικά να σταματήσουν την ιστορία της κοινωνικής εξέλιξης προς τα μπρος και, αν μπορούσαν, να την “αντιστρέψουν”.

Παράλληλα, όπως γίνεται πάντα στις ιμπεριαλιστικές λυκοφιλίες, επειδή η περιοχή της Άπω Ανατολής και του Ειρηνικού ήταν μέσα στους στόχους των μονοπωλιακών συμφερόντων των ΗΠΑ ενάντια σ’ αυτά της Ιαπωνίας, ήθελαν να περιορίσουν, σε όφελός τους φυσικά, τη δράση του ιαπωνικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή.

Για να εξωραΐσουν το στόχο τους η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, που προηγείται και συνοδεύει την ιμπεριαλιστική δράση δημιούργησαν μια “εικονική πραγματικότητα”, προπαγανδίζοντας τη «φανταστική» αναγκαιότητα “της χαριστικής βολής” στην Ιαπωνία, ενώ η πραγματικότητα ήταν ότι η ηγεσία της Ιαπωνίας είχε ήδη συνθηκολογήσει, από τον Απρίλη του 1945, και απέμενε μόνο το τυπικό της παράδοσης της.

Επομένως, οι Αμερικανοί επιδίωκαν “μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια” ρίχνοντας τις ατομικές βόμβες. Και την ηγεμονία τους στο ιμπεριαλιστικό σύστημα να εξασφαλίσουν μαζί με τα δικά τους συμφέροντα στην Άπω Ανατολή, και επίδειξη δύναμης να κάνουν κατά της ΕΣΣΔ, του σοσιαλισμού, και των λαϊκών κινημάτων στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

Στη χώρα μας, το αντιιμπεριαλιστικό – φιλειρηνικό κίνημα που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του λαϊκού κινήματος έχει βαθιές ρίζες στις αγωνιστικές παραδόσεις του ελληνικού λαού, στην πάλη που o ελληνικός λαός διεξήγαγε ενάντια στο φασισμό στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσα στις ζοφερές εποχές που ακολούθησαν μετά την υποχώρηση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας το 1949, με χιλιάδες λαϊκούς αγωνιστές κυνηγημένους, εκτοπισμένους και φυλακισμένους, η «Έκκληση της Στοκχόλμης» λίγα χρόνια μετά τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, για την απαγόρευση και την κατάργηση των πυρηνικών όπλων έδωσε το έναυσμα να κυοφορηθεί και να αναπτυχθεί η ΕΕΔΥΕ. Τιμάμε τον νεολαίο ΕΠΟΝίτη Νίκο Νικηφορίδη, που στήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα γιατί μάζευε υπογραφές για την «Έκκληση της Στοκχόλμης» αλλά και τους χιλιάδες αγωνιστές αυτής της περιόδου που μπροστά στις δύσκολες συνθήκες όχι μόνο δεν υπέστειλαν τη σημαία του αγώνα, αλλά με την αγωνιστική στάση ζωής τους έγιναν παράδειγμα για όλους εμάς σήμερα.

Σήμερα, 70 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, η πυρηνική απειλή εξακολουθεί να πλανάται πάνω από τους λαούς. Τα πυρηνικά όπλα έχουν εκσυγχρονιστεί και είναι στη φαρέτρα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που διαχρονικά ανταγωνίζονται για την κυριαρχία, το μοίρασμα των αγορών, τους ενεργειακούς πόρους και τους δρόμους μεταφοράς τους.

Τουλάχιστον την τελευταία 25ετία, “μικρά” πυρηνικά όπλα με την κατ’ ευφημισμόν ονομασία βόμβες και βλήματα “απεμπλουτισμένου ουρανίου” χρησιμοποιούνται σε πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο, στη Σομαλία, στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, και αλλού. Τα αποτελέσματα είναι τραγικά: Ανήκεστες μακροπρόθεσμες βλάβες στους ανθρώπους, στο περιβάλλον, στην τροφική αλυσίδα, αλλά και στα “συμμαχικά” στρατεύματα που συνεπικουρούν τις κατά καιρούς επεμβάσεις…

Οι τραγικές επιπτώσεις τους, καρκίνοι διαφόρων τύπων, όπως λευχαιμία, νευρολογικές ασθένειες και παθήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, τερατογενέσεις, στειρότητα, κλπ. ονομάζονται κατά καιρούς και ανά περίπτωση “σύνδρομα” των πολέμων του Κόλπου, των Βαλκανίων, της Κεντρικής Ασίας. Τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου είναι καθαρά μέσα μαζικής καταστροφής που υποθηκεύουν το μέλλον χωρών για εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια, λόγω της μεγάλης διάρκειας “ημιζωής” των ραδιενεργών στοιχείων.

Η χρήση των όπλων αυτών πρέπει να απαγορευτεί. Αλλά ας μην έχουμε αυταπάτες! Οι προσπάθειες για μορατόριουμ στη χρήση των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου θεωρούνται προσπάθειες των εχθρών της Αμερικής, προκειμένου να μειώσουν τη στρατιωτική της ισχύ!

Έτσι, λοιπόν, τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου χρησιμοποιήθηκαν και θα χρησιμοποιούνται για πολύ καιρό ακόμα εάν δε γιγαντωθούν οι αντιδράσεις όλων των ανθρώπων που αγωνίζονται ενάντια στη μήτρα που γεννά τους ανταγωνισμούς και τον πόλεμο, το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, όπου τόσο ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, όσο και η ιμπεριαλιστική ειρήνη είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Στην πραγματικότητα, δύο ολότελα διαφορετικοί κόσμοι, με εντελώς διαφορετικά συμφέροντα συγκρούονται: από τη μια βρίσκεται το κεφάλαιο, οι εθνικές αστικές τάξεις, αλλά και τα επιμέρους τμήματα των αστικών τάξεων κάθε χώρας, και τα κόμματα που τις υπηρετούν, και από την άλλη το εργατικό, το λαϊκό, κίνημα, κομμάτι του οποίου είναι το αντιϊμπεριαλιστικό – φιλειρηνικό κίνημα.

Αυτό δεν είναι δύσκολο να το αντιληφθεί κανείς αν σκεφτεί ότι τη στιγμή που σε συνθήκες γενικευμένης κρίσης οι ανταγωνισμοί μεταξύ των ιμπεριαλιστών οξύνονται στην προσπάθειά τους να διαφυλάξουν και να αυξήσουν την κερδοφορία των κεφαλαίων τους, να ελέγξουν τον ενεργειακό πλούτο και τους δρόμους μεταφοράς του, την ίδια ακριβώς στιγμή περικόπτονται δαπάνες από την κοινωνική πρόνοια, την παιδεία, την υγεία σε όλο τον κόσμο, που οι λαοί πεινούν και υποφέρουν, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται, τεράστια ποσά δίνονται στους επιχειρηματικούς ομίλους που παράγουν όπλα για να πέφτει και με αυτό τον τρόπο νερό στο μύλο της καπιταλιστικής παραγωγής. Για να επιτύχουν, λοιπόν, αυτούς τους στόχους τους, οι ιμπεριαλιστές χρησιμοποιούν τον πόλεμο σαν ένα άλλο μέσο, όταν τα βάρβαρα πολιτικά και οικονομικά μέσα δεν επαρκούν

Για το λόγο αυτό, λοιπόν, και το ζήτημα της κατάργησης των πυρηνικών όπλων, αλλά και των όπλων μαζικής καταστροφής, πρέπει να αγωνιστούμε ώστε να γίνει υπόθεση συνολικά του λαϊκού κινήματος που θα παλέψει σημαδεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, που δεν είναι άλλος από τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Μόνο έτσι ο αγώνας θα πιάσει τόπο κι αυτό είναι κι ένα συμπέρασμα που βγάζουμε από την πορεία της ΕΕΔΥΕ εδώ και 60 χρόνια.

Σε αντίθεση με άλλες φιλειρηνικές κινήσεις που “εμφανίστηκαν” με την πάροδο του χρόνου (ΚΕΑΔΕΑ, ΑΚΕ, Ευρωπαϊκό και Κοινωνικό Φόρουμ κλπ.) και άμεσα ή έμμεσα επιχείρησαν να στρέψουν την πάλη του λαού σε ανώδυνα κανάλια, η ΕΕΔΥΕ στάθηκε όχι μόνο όρθια, αλλά πλάτυνε κιόλας την παρέμβασή της. Γιατί η γραμμή πάλης της στρεφόταν ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο των λαών και στη μήτρα που γεννά τους πολέμους, το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τους εκφραστές του.

Ιδιαίτερα σήμερα, οι εξελίξεις σε όλο τον κόσμο είναι ραγδαίες. Νέοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί εξυφαίνονται στις πλάτες των λαών. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος η συζήτηση στην Ιαπωνία είναι έντονη γύρω από την προσπάθεια της κυβέρνησης για αλλαγή της νομοθεσίας από τη Βουλή, που καταστρατηγώντας το άρθρο 9 του συντάγματος το οποίο απαγορεύει αποστολή στρατευμάτων στο εξωτερικό, προσπαθεί να παίξει πιο ενεργό ρόλο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην Ασία και τον Ειρηνικό, σε ευθεία και αγαστή συνεργασία με τις ΗΠΑ κι όλα αυτά με πρόσχημα τις “ασύμμετρες απειλές” και τη “διεθνή τρομοκρατία”. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ενώ στην Ιαπωνία “φιλοξενούνται” ήδη πάνω από 110 αμερικανικές βάσεις, η κυβέρνηση προσπαθεί να παραχωρήσει στις ΗΠΑ νέο έδαφος στη χερσόνησο της Οκινάβα, για τη δημιουργία μιας ακόμη βάσης στην τοποθεσία Henoko.

Στην Ελλάδα, τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σταθερά εμπλέκουν ολοένα και πιο βαθιά τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το πρόσχημα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, συμμετέχοντας ενεργά σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και εκστρατείες. Υπηρετούν έτσι τα σχέδια και τις δράσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά και των διαφόρων τμημάτων της αστικής τάξης της χώρας μας.

Μπορεί οι κυβερνήσεις να εναλλάσσονται, παραμένει όμως το βασικό: ο καπιταλισμός, οι συμμαχίες για τη διατήρηση της αστικής εξουσίας και την καθυπόταξη του ελληνικού λαού κάτω από τη σημαία των επιχειρηματικών ομίλων.

Η όξυνση των αντιθέσεων και οι κλιμακούμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι, σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Βαλκάνια κ.ά. σκιαγραφούν όλο και πιο έντονα την απειλή ενός γενικευμένου πολέμου στην ευρύτερη περιοχή μας.

Οι συνθήκες που τροφοδοτούν ή δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους εμπλοκής της χώρας μας είναι:

  • Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και στις στρατιωτικές δομές της ΕΕ, στους επιθετικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις τους, η αστική εθνικιστική στόχευση για αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές εκστρατείες και στον πόλεμο.
  • Ειδικότερα τα σχέδια για δημιουργία ΝΑΤΟικής βάσης σε νησί του Αιγαίου, η αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών ευρωατλαντικών βάσεων και στρατηγείων, καθώς και το πλήθος των γυμνασίων και των συνεκπαιδεύσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
  • Ο συνεχής ανταγωνισμός των αστικών τάξεων της περιοχής μέσα στον οποίο εκδηλώνονται οι αλλεπάλληλες προκλήσεις της Τουρκίας και η γκριζοποίηση του Αιγαίου με την ανοχή και στήριξη των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ.
  • Η ύπαρξη πολλών “εστιών” ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή μας, στις οποίες με τον έναν ή άλλον τρόπο εμπλέκεται ή μπορεί να εμπλακεί η αστική τάξη της χώρας μας, όπως δείχνει και η ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ κ.ά.

Την ίδια στιγμή αποκαλυπτική είναι η στάση της συγκυβέρνησης που ευχαρίστησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις «υπηρεσίες» που προσέφερε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα!

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

φίλες και φίλοι,

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, στα 60 χρόνια αδιάκοπης πορείας της:

-Αντιτάχθηκε στην πίεση για την εγκατάλειψη των αντιιμπεριαλιστικών στόχων πάλης, δεν υποχώρησε, άντεξε στην πίεση των κάθε λογής “παγκόσμιων” και “ευρωπαϊκών” φόρουμ, επιμένοντας στην οργάνωση του λαού και στην κοινή δράση με το μαχόμενο σε ταξική κατεύθυνση εργατικό-λαϊκό κίνημα.

-Δεν ξεγελάστηκε από τις μεταμορφώσεις και τις φιλειρηνικές διακηρύξεις των ιμπεριαλιστών, δείχνοντας σταθερά πως “’Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός”.

-Δεν έπεσε στην παγίδα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για “ειρηνευτικές επιχειρήσεις”, εκστρατείες για αποτροπή “ανθρωπιστικής καταστροφής” και άλλα προσχήματα των ιμπεριαλιστών.

-Αντιπαρατέθηκε αποφασιστικά και με συνέπεια στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ενσωμάτωσαν την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, διατήρησαν και ενίσχυσαν ευρωατλαντικές βάσεις και ευθύνονται για την εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

-Συνεχίζει τον αγώνα σε αντιπαράθεση με την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ακολουθεί την ίδια στρατηγική, συνεχίζοντας την ακόμα βαθύτερη ενσωμάτωση της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, διατηρεί τη βάση της Σούδας, το Νατοϊκό στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς, στο Άκτιο, το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο στη Λάρισα, παίρνει μέρος στις ευρωατλαντικές στρατιωτικές ασκήσεις και χρησιμοποιεί τα ίδια και νέα προσχήματα για να καλύψει νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις στην περιοχή μας.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη όλα αυτά τα χρόνια κρατώντας ψηλά τη σημαία της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, ενάντια στο φασισμό και στους απογόνους του -τη Χρυσή Αυγή- αποκαλύπτει την εγκληματική φύση του ιμπεριαλισμού και αντιπαλεύει την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα. Σήμερα, μέσα στη θύελλα των νέων αντιλαϊκών – αντεργατικών μέτρων του 3ου μνημονίου, που φέρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε συνεργασία με ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι, τιμάμε τα θύματα του ολοκαυτώματος στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, διατρανώνοντας ότι η όλο και πιο βαθιά εμπλοκή της χώρας μας είναι θανάσιμος κίνδυνος για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς που βρίσκονται στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού.

Γι’ αυτό και σήμερα δυναμώνουμε την αντιιμπεριαλιστική πάλη απαιτώντας:

  • Την καταστροφή όλων των πυρηνικών όπλων.
  • Την απομάκρυνση των ευρωατλαντικών βάσεων και στρατηγείων από την Ελλάδα.
  • Την επιστροφή όλων των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από τις επιχειρήσεις των ΝΑΤΟ – ΕΕ.
  • Αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Και βροντοφωνάζουμε: Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Facebooktwittergoogle_plusredditmailΕπισκεφτείτε τη σελίδα της Ροδιακής επιτροπής Ειρήνης - rodepei.gr
Updated: Αύγουστος 6, 2015 — 7:50 μμ
Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης © 2018