ΔΡΟΜΟΙ της ΕΙΡΗΝΗΣ

ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

2016-12-02-0001

Το περιοδικό της ΕΕΔΥΕ, τεύχος  Νο 74, που κυκλοφόρησε έχει πρωτοσέλιδο το γιγαντοπανό που ανάρτησε η Ροδιακή  Επιτροπή Ειρήνης  στο θαλασσινό τείχος της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, με σύνθημα:

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΡΗΝΗ και ΑΣΦΑΛΕΙΑ με ΝΑΤΟ, ΒΑΣΕΙΣ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ»

Η ανάρτηση του πανό έγινε για να καταδικάσει τις εργασίες της Διάσκεψης «για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» που είχε συγκληθεί τις μέρες εκείνες στη Ρόδο.

Στην ανακοίνωσή της η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης τόνιζε ότι «η διάσκεψη αυτή γίνεται με ενισχυμένη παρουσία της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και στις χερσαίες βάσεις στην Ευρώπη και δεν έχει στόχο την υπεράσπιση των εθνικών συνόρων και των λαών, αλλά την προστασία των συμφερόντων των πολυεθνικών ομίλων, αμερικανικών και ευρωπαικών. Γίνεται την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δίνει «γή και ύδωρ» στις πολεμικές μηχανές του ΝΑΤΟ καλώντας το να δημιουργήσει νέα βάση στην Κάρπαθο. Οι εξελίξεις δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό κανενός μας…..» 

Στο περιοδικό γίνεται ιδιαίτερη αναφορά  στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ροδιακής Επιτροπής Ειρήνης και της ομάδας γυναικών Ρόδου της ΟΓΕ με ομιλητή το Θανάση Παφίλη γραμματέα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.

Η επικαιρότητα του περιεχομένου του συνθήματος γίνεται περισσότερο φανερή σήμερα με την αυξανόμενη προκλητικότητα και επιθετικότητα της τουρκικής ηγεσίας, μέσω των δηλώσεων του Προέδρου της  Ρ. Τ. Ερντογάν, για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης και των υπαρχόντων συνόρων, ενώ αίσθηση προκαλούν και οι δηλώσεις   του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, ότι τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος. Οι δηλώσεις αυτές εντάσσονται μέσα σ’ ένα πλέγμα σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, και σχετίζονται με τον έλεγχο των αγορών, των ενεργειακών πόρων και  των δρόμων μεταφοράς τους, καθώς και με τις γεωστρατηγικές σφαίρες επιρροής. Στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία, η τουρκική αστική τάξη διεκδικεί ρόλο στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται ή θα διαμορφωθεί στο μέλλον. Επιπλέον, το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου – δηλαδή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών – που συνεχώς επανέρχεται, στην πραγματικότητα «ακουμπάει» στο γεγονός ότι το ΝΑΤΟ (όπου ανήκουν Ελλάδα και Τουρκία) είναι αυτό που θεωρεί το Αιγαίο «ενιαίο ΝΑΤΟΐκό χώρο»  θέση που  συμβάλλει στην ενίσχυση της τουρκικής προκλητικότητας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι επιταχυνόμενες διεργασίες για να επιβληθεί μια νέα διχοτομική λύση στο Κυπριακό, που θα εξυπηρετεί την ανάγκη να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι μπίζνες μονοπωλιακών ομίλων και ταυτόχρονα η Κύπρος, πιο αποφασιστικά και «χωρίς κωλύματα», να παίξει το ρόλο του αβύθιστου αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόγειο, πολύτιμου εφαλτηρίου στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Αυτά είναι σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, ενώ αποσιωπείται και το  γεγονός  ότι το Κυπριακό είναι πρωτίστως ζήτημα εισβολής και κατοχής. Ταυτόχρονα, τα παραπάνω προετοιμάζουν το έδαφος  στο όνομα της ασφάλειας και της κατάργησης των «εγγυήσεων», που έχει κάνει, υποτίθεται, σημαία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να μπει ένα καινούργιο «καπέλο», με τη σφραγίδα ιμπεριαλιστικών συμμαχιών όπως το ΝΑΤΟ ή η ΕΕ.

Οι εξελίξεις απαιτούν από το λαό μας και τους λαούς της περιοχής επαγρύπνηση και εγρήγορση. Δικός μας δρόμος δεν είναι να ματώσουμε και πάλι για αλλότρια συμφέροντα, αλλά να οργανώσουμε την πάλη μας ενάντια στο κεφάλαιο, την εξουσία του, τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και ανταγωνισμούς στους οποίους συμμετέχει.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditmailΕπισκεφτείτε τη σελίδα της Ροδιακής επιτροπής Ειρήνης - rodepei.gr
Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης © 2018